Proucavala sam danas produkciju svojih omiljenih glazbenika i pronasla sam ustvari produkciju kojoj bi se voljela pribliziti, jednom. Joni Mitchell-travelogue, orkestralne verzije. Genijalno!
Na slicnu produkciju znam naici i sve ih krasi isto...:
Prostor im dise, glas je blizu, ali ne pretjerano ispred svih ostalih instrumenata. Sve je u prostoru (u ravnini i vise iza mojih monitora.... dok je recimo moj vokal suh -malo ispred monitora) i reklo bi se da ima dosta reverba, ali ni traga ni glasa od nikakvog eha.
Mozda bi mogla pretpostaviti da je to nekakav plate jer ima prizvuk METALNOG, bright, cistog, visokog... i kao sto rekoh u prostoru je.. nije room reverb... niti je hall.... snimano je sigurno close up tehnikama i ta udaljenost je postignuta koristenjem efekata.
Da li uopce razumijete o cemu pricam? Taj zvuk o kojem govorim? Mozda to i nije nesto sto se vama svidja (niti je u modernoj pop/rock/rnb produkciji zastupljen)... ali mozda netko od iskusnijih zna.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sto da sve pokusam da tako nesto dobijem? Posebno na vokalu ili solo instrumentima, ali i na cjelokupnoj pjesmi.
Ok. Zdrav razum rekao bi da ako koristim reverb, da ga ne stavljam iznad 4,5 Khz
HFCC da ne zasisti na sibilantima .. jer taj eho na sibilantima je katastrofalan. Mozda cu i time "sakriti" koristenje reverba?
Onda...
Predelay? Predelay je vrijeme prije nego se reverb pocne cuti, zar ne? Znaci ono vrijeme, ajmo reci PAUZE izmedu dry i wet signala.
Da li cu gore spomenuti efekt postici vise time da odmaknem wet signal ili ne? Da ga recimo pomaknem 60 ms? Ili da krene odmah?
Decay/Time
Ovdje bi takoder logikom dosla do zakljucka da ce to vrijeme otprilike trajati da popuni vokal, ali da se ne mijesa sa slijedecom linijom. Znaci, ovisno o pjesmi.. ali minimum potrebnog.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::
Prije nego se bacim u istrazivanje, dobrodosli su svi prijedlozi
(na bazi vasih iskustava)!!
Hocu onaj zvuk!! I nema razloga da ga ne uspijem "pronaci".