Re: Namudjivanje gitara
Misliš gitara u Tubeman H&K pa onda direktno u sto ili u Daw? Ne znam brate, ne bih ja to. Evo mi stoji jedan upravo takav pod stolom, koristim ga za svirke. Krupna slova na njemu kažu "Recording station", ali ako se ubode direktno meni je to preterano sirovo, šta god da mu radim, nekako nedostaju atak i definicija. Nešto bolje ispadne kad sam stavio impulse kutija na već snimljenje trake sa njim, ali onda opet... Probaj to ako nisi zadovoljan sa tim kako ti je ispalo. POD je ipak sam po sebi malo ulickaniji, mislim da je u smislu zadovoljavanja ideje mušterije da ima "dobar ton" vrlo efikasan, mada bih ja imao mnogo toga zameriti, naravno. Meni Tubeman uopšte ne radi posao kao direct recording sprava. Dapače, voleo bih čuti da ga je neko kupio u tu svrhu i dobio dobar rezultat, neku pesmu koja je sa njim snimljena... ja nisam ništa uspeo, a trudio sam se.
A ono za gitare... Imaš uvek po dvojcu gitarista ili sam dobro skapirao da negde imaš samo jednog pa ti je to dodatno problem?
Btw, ima jedna fora za pravljenje stereo varijante sa gitarama koja je bolja od toga da stavljaš delay u milisekundima a kopiraš celu traku sa gitarom. Ako imaš sreće (a to se često dešava) da je cela pesma takva da svaki deo pesme ima nešto duplo na gitari, tipa, duplo rif, pa u strofi duplo isti sled akorada, pa predrefren ima dva ista kruga, ili imaš to da se ako deo ima samo jedan krug onda bar dešava dva puta u pesmi, a da su pri tome gitaristi svirali kroz celu pesmu (da nije bilo odsvira se jedan deo pa onda copy and paste) možeš sledeću stvar, na primeru rifa:
Rif ima dva kruga: Isečeš tačno na pola i kopiraš oba dela u susednu traku ali tako da im zameniš mesta. Pošto niko ne može da odsvira savršeno tejk, dobićeš upravo to da se sada kopija gitare malo razlikuje od originala. Tako uzmeđ sve delove pesme isečeš i zameniš mesta. Ako imaš neki deo koji nije simetričan sam po sebi, npr neki predrefren od tri akorda, kao parnjak gitarama prvog refrena isečeš i iskopiraš na drugi kanal gitare iz drugog refrena i naravno još jednom to naopačke. Nadam se da sam uspeo dovoljno dobro da objasnim... Tako ćeš dobiti zvučno kao da je zaista gitarista dva puta svirao kroz pesmu i to različito, pan-uješ to levo desno i bog da te vidi. Zvučno je ipak bolje u većini slučajeva nego kada se gitara pomera malo, jer ovo drugo kad se svede na mono, dešavaju se čudne stvari, a i meni uvek pomalo zvuči kao neki statičan flanger na gitari. Nije da ne može nekad da ispadne dobra fora, ali mi nije to to.
Ako imaš dvojcu, sve super stoji što ti je već rekao MD. Mada možeš i tada da ovako iseckaš tejkove i dobiješ dva para gitara koje onda različito farbaš, ako hoćeš još veću masu. Nezgodno je što verovatno ljudi nisu najtačnije svirali, pa je onda veća i halabuka i nered...
Last edited by Dushan_S; 10-01-2006 at 02:29 AM.
|