Quote:
Originally Posted by Eon
Da da to znam i svestan sam cinjenice da su graficki eq-i dosta netacni. Kada uradimo merenje sa posebno levim i desnim zvucnikom imacemo jasniju situaciju stanja prostora, monitora i mikrofona u celini.
|
ok, bolje je koristiti za ono za sta su namenjeni, a to nije merenje akustike.
Quote:
Sto se frekvencijskih karakteristika tice mislim da treba verovati onome sto pise u manualima proizvoda. A kada sam spomenuo standard laboratorije zvuka u kojima se mere dati proizvodi mislio sam na nekakve specifikacije po kojima se i te laboratorije prave.
|
Tu smo vec na tankom ledu... ima razlicitih pristupa i razlicitih principa po kojima se "laboratorije" prave. Inace te laboratorije su u sustini
prave "gluve" sobe, u kojima kada se naviknes, pocnes da
cujes lupanje sopstvenog srca, toliko malo spoljnih zvukova ima... mislim da to nisi nikada osetio u sobama koje na ovom Forumu nazivaju "gluvim".
Quote:
Mislim da je vaznost ovakvih laboratorisjkih specifikacija u tome da se nekakvi odnosi reverberacije, frekvencija, ne znam, dileja i ostalih gresaka koje su moguce pri merenju proizvoda svedu na standardizovanu meru a to su nekakve brojke priblizno idealnih uslova.
poz
|
Generalno, ako je mikrofon za merenje skup, onda se
MORA dobiti barem papir koji pokazuje bas
njegovu licnu frekventnu karakteristiku, nebitno je da li je ona ravna ili ne, vec koliko odstupa od ravnog... kasnije se to ubacuje kao korekcija na raznorazne ofrlje i manje ofrlje nacine.
Inace karakteristike koje mozes videti u uputstvima za upotrebu kao standardno (uvek istu) odstampanu sliku nisu merodavne u potpunosti, posto se svaki mikrofon razlikuje makar bio i istog tipa, bez obzira na cenu i proizvodjaca, jedino je merodavno merenje u fabrici, svakog mikrofona posebno.... eto zasto su oni skupi u sustini.
E takve specifikacije se mogu proglasiti merodavnim.... u nedostatku istih, jedino sto nam preostaje je da nesto nasumice proglasimo ravnim i radimo sa tim... inace bi svaka korekcija "na slepo" pogorsala stvari.
pozdrav
bogi