Thread: Expert studio
View Single Post
Old 08-01-2006, 04:27 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Expert studio

Quote:
Originally Posted by Eon
Mislim da se ipak i te laboratorije zvuka prave po nekim standardima ali to je vec nekakva druga tema.
Ok za drugu temu... ali nisam siguran da razumem sta si hteo da kazes.
Quote:
Graficki eq cemo tek cackati kako bi slabo naglasene ili prenagalasene frekvencije sveli na standard.

poz
Ponovicu, i necu posle vise daviti sa ovom pricom...
S obzirom da ne mozes biti siguran da li je tvoj mikrofon po specifikaciji, jer nemas nacina da to proveris, mislim da je pametnije predpostaviti da mikrofon ima ravnu karakteristiku i ne korigovati nista, ni ekvilajzerom niti bilo cime drugim... Ekvilajzer je prosto, previse gruba naprava da bi se mogle takve stvari korigovati. To je skup peak/notch filtera, sa raznim centralnim frekvencijama, a takav tip filtra ne moze korigovati ama bas svaku anomaliju na koju naidjete. Dalje, retki su graficki ekvilajzeri koji realno rade ono sto zamisljate da bi trebali, odnosno da podignu nivo onoga sto ste zeleli a da pri tom ne menja nista van tog opsega sto ne zelite da se menja...
Graficki ekvilajzer je najcesce konstruisan da bi se lako rukovalo sa njim, i da ne treba dvogodisnji seminar da bi se koristio, a samim tim su i njegovi "dometi" takvi kakvi jesu. U smislu merenja, vise volim pristup da se ne "koriguje" nista sto se ne moze sa sigurnoscu kontrolisati, i za sta se ne moze sa sigurnoscu govoriti da je ista "korigovano".

Inace slicna je prica sa parametarskim ekvilajzerom... moze biti mocan ali ne i svemoguc. Tek u skorije vreme su poceli usavrsavati te sprave, tu mislim na Weiss i Rane... no i dalje se prave tako da bi se lako rukovalo sa njima.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote