Thread: Volim Gibonnija
View Single Post
Old 21-12-2005, 10:36 AM   #63
andreja
Member

andreja's Avatar

Default Re: Volim Gibonnija

Quote:
Originally Posted by mhz201
Definitivno postoji veza ali da je direktno proporcijalna - ne mogu u potpunosti da se slozim..
postoje direktna i inverzna proporcionalnost. da veza postoji, to se svi slazemo (valjda?), a nesto mi se ne cini da je u pitanju inverzna proporcionalnost. pri tome ne znaci da je medijiska prisutnost jedini i iskljucivi faktor slusanosti, mada ja verujem da to dominantni cinilac. statisticki gledano, vecina ljudi "slusa" ono sto im se prikazuje na tv-u i pusta na radiju, i ono sto je u trendu. ne govorim to u negativnom kontekstu, jer se ne moze ocekivati od svih da jasno artikulisu svoja muzikca interesovanja i da posvete dobar deo svog vremena potrazi za necim sto im se svidja. muzika je tu oko nas, i najlakse je uzeti ono sto je "blizu" i sto se cesto vidja. jos ako je to popularno ("mora da valja kad svi slusaju")... zato se takve pesme "projektuju" po unapred odredjenim pravilima koja ne daju mnogo prostora za varijacije, jer je to trend/moda i to se trazi.

@SVI

u ostalom, sta je to "dobra pesma"? ko ce da odredi da li je nesto dobro ili nije? mozda mozemo prihvatiti definiciju da je dobra pesma ona koja moze da se odsvira u ogoljenom aranzmanu (na akusticnoj gitari, by dushan s )? za danasnje vreme, kad se osnovne muzicke recenice i misli, koje u dobroj pesmi treba da budu jasno definisane (abba, bitlsi..), maskiraju viseslojnim aranzmanima i efektima raznih vrsta, ova definicija mozda moze da stoji. ali, ipak ta dafinicija nije kompletna jer govori samo da li je u pesmi jasno prisutan motiv ili niz jasno definisanih motiva, ali ne garantuje njihov "kvalitet". moze uz akustaru da se svira i ceo opus sa granda. pa, jel su to dobre pesme, majku mu?
mozda mozemo probati da prihvatimo i definiciju po kojoj je dobra muzika ona u kojoj ljudi uzivaju generacijama i po kojoj su dobre pesme one koje imaju dug "zivot". na primer.. na svirkama se i dalje sa istim zarom sviraju i prihvataju "smoke on the water", "stairway to heaven", "wish you were here", ljudi i dalje vole "neko te ima nocas", "pogledaj dom svoj andjele" i tako dalje. ali, i tu se javlja problem, jer da bi pesma dugo zivela, ona mora da se prezentuje ljudima, i ko zna koliko je dobrih pesama napisano koje mi nikad nismo culi zato sto nismo imali priliku, pa ih samo zato necemo obuhvatiti ovom definicijom.

kako god da postavimo stvari naici cemo na problem definicije "lepog" i "dobrog" i zato sam ja govorio iskljucivo o "popularnosti" i "slusanosti" koji su merljivi pojmovi, i voleo bih da svi pokusamo da zaobidjemo pokusaje ubedjivanja i rasprave na temu da li je nesto "dobro" ili nije.

pozdrav
andreja is offline   Reply With Quote