Stara Rumski Elita 2003.
|
Re: Volim Gibonnija
@boggy
pazi, nije to veliki problem, čovjek iz svega izvuče neku pouku. Ali, tačno vidi? kakav je ko koliko znanja i
iskustva ima. Međutim, takav smo mi narod, svi smo pametni, svi sve znamo. Kad bi neko sa strane
čitao ove na?e prepirke, mislio bi da to sve Q.Jonesi i T. Horni pričaju. A onda čuje? na?u
muziku-katastrofa...to mi malo smeta, malo ko je danas skroman, malo ima pravih stručnjaka od kojih
ne?to mo?e? naučiti, zato je i takvo stanje. Mene muzika stvarno dosta zanima, na kraju krajeva od nje i
?ivim, a onaj forum je odlično mjesto da sva?ta čujem saznam, naučim. Jako me zanima za?to ljudi
slu?aju (i prave) muziku koju prave, zanima za?to velika većina ljudi slu?a kr? muziku...mislim, o ukusima
se ne raspravlja, ali ipak postoje neke konstante pa i u muzici....groove, melodija, harmonije,
zvuk....muzička estetika, ako tako mogu da ka?em...mogu ja da obučem zelene pantalone, na ljubičasti
prsluk preko crvene ko?ulje, i da ka?em da je to dobro...e, sad, ko je u pravu, ja ili ljudi koji su smislili da
je to ru?no, neznam. A upravo takvih gluposti mo?e? da vidi? na fashion TV, i kao do jaja, imamo stav, a
ono ru?no, u?i otpadaju...to ne mogu niako da shvatim, a stvarno bi' htio...za?to nako napravi
besmislenu kompoziciju, sa jo? besmislenijim tekstom i kao "kako je to jako, ima priču"...međutim, to
ipak ne prolazi. Evo, na primer Van Gogh, tipičan bend sa besmislenim tekstovima, poslije toliko
kompozicija, najveći hit im je "Neko te ima noćas", pjesma sa normalnim, lijepim ljubavnim tekstom. I ?to
sam stariji, sve mi je jasnije da je u muzici (ovoj pop, rock, narodnoj) presudno dobra kompozicija. Jer,
mo?ete vi nagruvati spotove, gostovanja na tv, i to vam mo?e pomoći da napravite tezge po stranim
diskotekama za na?e, ali ako nemate dobru pjesmu, sve je to kratkog daha. I postoji privid ako vam se
spot vrti na tv da to ljudi slu?aju kući, ali nije tako. Zato ove kvazi zvijezde sa pinka i ne smiju da prave
koncerte, neće niko da im dođe, nego se guraju po festivalima i daju pare za nagrade...ali to smo već
napljuvali, pa neću vi?e. Međutim, da su u ovoj zemlji najveće zvijezde Zvezde Granda, to nisam mog'o
ni da zamislim da će se desiti, i to do?ivljavam kao veliki poraz kulture. Kad su oni prodali 3000 karata u
Kotoru, ajd zdr'o, da platimo pa da idemo...Međutim, nemamo đe da idemo. Zato moramo da se borimo
da vratimo dobar ukus, malo kulture. Ali ne vjerujem da ćemo i?ta postići udarajući kontru, pa smo kao
urbani, slu?amo goa trance ili brit pop...ili bendove koji prave "dubokounmne" kompozicije, kad ih čuje?
bude ono "?ta je pjesnik htio da ka?e". Ja opet da ka?em, treba malo zaviriti u osamdesete, ovaj narod
mo?e bolje. Mada, niko od tih giganata iz osamdesetih, koji jo? rade, nije napravio dobru stvar, bar jedno
15-ak godina. Mo?da je to sada nemoguće, u op?toj navali jeftine i nekvalitetne robe, sve se brzo
konzumira i kratko traje...Ja jo? uvjek slu?am muziku na Sansui-u (hi-fi pojačalo) iz 1970god, koji te?i
26kg. To se danas vi?e ne pravi...
ne znam ni sam, recite ?to mislite
ps @boggy: kako misli? "u na? pos'o se ne razume?"? Oće? da ka?e? da se na bavi? muzikom?
ps2: nemojte mi zamjerit na ovolikim postovima, imam grip pa sam kući, i malo mi je dosadno, ne mogu ni?ta da radim...pozdrav
|