Thread: TV Reklama
View Single Post
Old 20-12-2005, 09:29 AM   #5
Color
Senior Member

Color's Avatar

Default Re: TV Reklama

Quote:
Originally Posted by Arthur
evo danas sam radio, dobio video zapis i uputstva... nista od ritmova, uglavnom simfonijski instrumenti, muzika u drugom planu.. Malo sam se namucio jer montaza kadrova nije imala nikakvu ritmicku osnovu, pa sta god uradio ili nije ritmicki korektno il se razilaze desavanja u muzici i slika.. ... ubuduce trazim da montazeri rade po kliku.. boli me uvo koji je tempo, samo dok ima ritma..
O muzici u funkciji slike i obrnuto bi moglo puno da se polemise... U svakom slucaju mislim da je najgora varijanta kad rezovi u montazi prate tempo muzike, cak se i u muzickim spotovima izbegava ovakav nacin montiranja.. Na kraju krajeva ti kao tonac/sound designer/kompozitor nemas mogucnost niti treba da se mesas u posao montazera....jer on bi najbolje trebao da zna (ako uopste ima smisla za montiranje slike) kakvu dinamiku i tempo iziskuje konkretan projekat na kojem se radi a sve to uz rezisera pored sebe. A ti kao POSLEDNJA karika u lancu produkcije i postprodukcije treba samo da podpomognes sliku, nikako da je zvukom i muzikom nadjacas.. Slika je primarna informacija , zvuk - dopunjujuca (sekundarna). Naravno izuzetaka ima ;-) E sad ako ni reziser ni montazer nisu ljudi koji su valjano upoznali svoj zanat onda verujem da je tesko...

Quote:
Originally Posted by Arthur
Jedino sam se ozracio kad sam kuci to preslusao (a radio na hiljadu puta psovanim Genelecima 1032), mnogo mi se detalja na Hi-fi izgubilo, pola reverba nema, cak su i gudaci generalno otisli na vecu distancu... To me malo ozracilo jer sam mislio da sam zavrsio, a mastering ostavljam za zadnji dan kad stignu VO. Javicu sutra kako su musterije zadovoljne, ako sam uopste ubo njihovu viziju..
To je sasvim normalno. Pogresno je od reklame ocekivati da zvuci bog zna kako. Sve je to lepo sto se mi trudimo da to zvuci sto bolje itd....na kraju kad se izmixuje sa VO , SFX , unisti dinamika i pusti na TV - dobijes sasvim nesto deseto.....mislim da ne treba toliko dramaticno da prozivljavas te nedostatke...

Pozdrav....

Last edited by Color; 20-12-2005 at 09:35 AM.
Color is offline   Reply With Quote