Thread: Volim Gibonnija
View Single Post
Old 20-12-2005, 05:21 AM   #37
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Volim Gibonnija

ok, ocigledno niko nije slusao/analizirao ostatak domacih "alternativnih" bendova koja sam naveo pa se uvatise za D.Dub. Upoznao sam ih dobro, ali tek posle vise godina divljenja. Mislim da su medju NAJORIGINALNIJIM domacim tvorevinama (neko rece performans). Odlicno sviraju, imaju nadprosecnu produkciju, zapravo, neko pomenu winamp, evo ja na listi imam gomilu lounge/jazzy/trippy/chill stvari i par albuma darkwooda (zadnjih par) i nekako sam se bas skoro zacudio kako ne primecujem astronomsku razliku izmedju njih i recimo Jazzanove.. Cak su i Coffee Shop kompilacije produkcijski jako blizu stranim radovima tog zanra. O D.Dub textovima da ne govorim, a odlican je odgovor to za sviranje gitare - nek mi neko odsvira Paranoid-Android uz vatru? iako je pesma em remek delo em hit velikih razmera. I jako me cudi oggijev osvrt na Radiohead - Kid A i Amnesiak jesu bili cudni albumi, koje nisam do kraja razumeo, ali ima fenomenalnih pesama, ALI ZATO, "Hail to the Tief" mi je pravi "comeback" gitarski album gde je dostigao nove visine sa textovima i produkcijom.. rasturilo me prvo slusanje i nikad nisam postao ravnodusan prema njemu... Doduse, meni se i Yield od PJama svidja, stvarno par odlicnih pesama/textova.
Da se vratim na logorsko sviranje, uzmite za primer prvi bend koji sam nabrojao - Block Out (isti slucaj, upoznao sam ih odlicno, cak i snimao, ali tek posle dugog perioda slusanja), skoro sve njihove pesme se mogu uz gitaru svirati i bogami pevati. A to mnogi VEOMA cesto i rade, samo ne idu okolo bas po diskotekama i klubovima.. Six Pack na zadnjem albumu redefinise Punk poetiku, al na zalost medijski lose propraceno... Vroom otkriva nove granice igrive muzike cak i na evropskom nivou, a produkcijski sasvim pristojno ispraceno.. Cak i KKN sa povratnickim albumom imaju nekoliko neverovatnih ideja i to bas muzicki jakih, samo veoma tragedicna desktop produkcija ih eliminise iz ovog medjunarodno orijentisanog osvrta..
Da se vratim na D.Dub koji ovde izgleda ljudi jedine pamte ( a zamisli, dozvoljavaju sebi takav osvrt na domacu scenu!).. pored maestralnog instrumentalnog vladanja, odlicnih textova i jos boljih instrumentala ("Zivot pocnije u 30oj"), ti ljudi imaju VIBE, energiju koja ih nosi. Da, stvarno nije lako razumeti lepotu pesme Dorcolac, a jos je teze pevati je uz vino i vatru, mada mi cesto dodje tako..i nisu oni "jednom napunili SAVA CENTAR", nego su imali 3 rasprodata doma omladine (Velika sala, bioskop) i mali milion koncerata po celoj SFRJ i dobrom delu evrope, pa cak i na MTV stigose (i to pre nego sto je ADRIA bila uopste ideja).
MA uostalom, ko zeli da bude iskren prema sebi, nek preslusa otvorenog srca "O danima" pa nek mi onda kaze sta mu je tamo ostalo.. meni, radost, spokoj, optimizam i neizmerna zahvalnost..
Arthur is offline   Reply With Quote