Thread: Sta je bolje?
View Single Post
Old 19-12-2005, 04:15 PM   #21
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Sta je bolje?

Quote:
Pritom imajte u vidu da je Pro Tools jedan od rijetkih sistema koji radi na svom DSP-u (uz Creamware, koji ne podnosim, a Creamware znam od Triple DAT, ISA verzije, znaci malo manje od 10 godina, kad sam i poceo da ga mrzim, jer su naplacivali driver update, i pravili najgori softver ikad), sto, po meni, ima itekako veze sa tim kako sistem zvuci. Vezano za to, po ko zna koji put-imate rezultate slusnih testova na 3D Audio sajtu.
Da ne počinjem raspravu o tome, jer zaista niti sam se naslu?ao lično radeći sa nekim HD sistemom, niti sam stručnjak za to kako su kodirani programi, ali sam primetio dve stvari:
- Svi plugovi u TDM varijanti rade na ni?oj svojoj internoj bita?i nego u native varijanti jer su ograničeni TDM arhitekturom, pa ako se dobro sećam, recimo WAVES-i native rade 64 bita interno, a TDM 48 bita interno, ?to bi u stvari trebalo da znači da native varijante imaju donekle finiji rad nego tdm. Pretpostavljam da deo priče o razlici u kvalitetu datira iz vremena kad je većina plugova za native platforme bila bedno kodirana jer su procesori bili slabi, a da je drugi razlog to ?to gomila dobrih pluginova nije postojala za native platformu, već samo kao TDM, ?to je i sad slučaj.
- Na nekim forumima gde sede ljudi koji fakat znaju vi?e od mene i imaju neke biografije i kilometra?e (na primer prosound) se moglo čuti da iz nekog razloga gomila njih (subjektivno, naravno) smatra da HD Pro Tools vi?e nagrdi zvuk tokom AD i DA konverzije nego recimo RADAR čiji zvuk preferiraju, kao i da sabiranje HD-a nije ba? najsjajnije.
Elem, nikada nisam čuo da neko hvali kako je zvuk HD-a superioran, , ali ba? nigde, samo obrnuto, one koji ga brane od pljuvača kako nije tačno da zvuči lo?e.
Kao ?to rekoh, nemam lično iskustvo, samo prenosim informacije, dont kil mi, ajm d?ast d mesind?er
Dushan_S is offline   Reply With Quote