Re: TV Reklama
To si dobro uocio da sve reklame imaju isti nivo. Generalno je tendencija da im se nivo radi maximalno koliko je to dozvoljeno (ustanovljeno nekim dogovorima medju TV stanicama). Ne znam kakva je situacija kod nas u zemlji sto se toga tice, o tome je vec bilo reci na forumu.. Konkretno u mom slucaju maximalna dozvoljena vrednost za TV reklame je -9dB. Znaci dosta ograniceno ali to je iz tog razloga da ne bi odjednom kad dodje blok reklama nakon filma ljudi ogluveli..
Sto se masteringa zvuka tice - u principu svaki kanal , znaci VO , muziku, SFX sve kompresujem i ne propustam nista ispod 100Hz. Side chain kompresija ti nije neophodna. Na master kanalu isto EQ , rezem sve ispod 100 - 120Hz (zavisi da li imam muski ili zenski VO) i rezem sve iznad 15000 - 16000 Hz. To su opsezi koji ti uopste nisu bitni jer ni jedan televizor ti to nece "zasvirati" a moci ces vise da nabijes nivo limiterom na izlazu. U vecini slucajeva dizem vise srednje frekvencije (opet u zavisnosti od tipa i samog karaktera glasa), taj opseg mi je bitan zbog razumljivosti i na kraju te ceka najbrutalnija moguca limitacija na izlazu. U te svrhe koristim L1 Ultramaximizer i obavezno zvuk slusam preko TV-a jer zvucnici u televizoru podnesu mnogo vise izoblicenja i ne smeta kad je zvuk izoblicen. Visoke frekvencije ce ti prve stradati tom limitacijom ali na televizoru je to ok! Kad bi radio master za bioskop naravno da bi sasvim drugacije pristupao materingu.. Ako ce ti pomoci, mogu ti na mail poslati neke TV reklame sto sam radio al' tek u ponedeljak kad budem na poslu.. cisto da cujes kako to zvuci da se ne bi ustrucavao od brutalne limitacije ;-)
Pozdrav!
|