Quote:
Originally Posted by andreja
znao sam da na kuciste ode dobar procenat para, a i ostala "dvozdjurija" me je solidno kostala. ako hocu bolje konektore, bolje potove i tako to, onda para nikad dosta. inace, posto sam pravio stalno iznova jedan te isti di box, potrosio sam jedno 3-4 reda onih konektor "letvica" (i muskih i zenskih) sto lice na cesalj. 
|
Ok, potrosni materijal.
Quote:
nisam kliknuo na "rmaa" u prosloj poruci. 
dakle, video sam, to je test zvucne kartice, zar ne, a izgleda da se u loopback moze staviti i neki eksterni uredjaj, pa ce rmaa izmeriti i njegove karakteristike zajedno sa karakteristikama kartice? znaci li to da se rmaa moze upotrebiti za test eksternog uredjaja samo onda kad taj uredjaj deformise zvuk mnogo vise od same kartice ili ja negde gresim?
|
Ne bas, to se izrazava u decibelima, tako da se dve podjednako lose sprave prikazu kao nesto losije od jedne... vrlo grubo govoreci... vise da steknes
subjektivni osecaj.
RMAA je dobar zato sto je besplatan, i standardno ga koriste za testiranje audio kartica svih vrsta. Jednostavno se koristi.... malo teze podesava...
Quote:
dabome, sto jednostavnije to bolje, a i bolji ce biti zvuk.
jednog dana, mozda bude i neki digitalni VU metar ili nesto slicno, ali sada samo di box.
|
Samo DI box... odlican digitalni "VU" metar je skupa naprava... ako zelis da bude precizan...
Quote:
sto se tice moje gitare/magneta, to je u piku 1.5V (ili tako nesto, u svakom slucaju ne prelazi 2V), a gitare sa aktivnim magnetima EMG daju u piku 3.5V, tako da mislim da je opseg od +-4.5V sasvim dovoljan za ovu primenu i da smo u njemu bezbedni kad je klipovanje u pitanju.
medjutim, mislim da su dve baterije odlicna ideja za neki drugi uredjaj koji bi pojacavao signal. ne znam koliko se napajanje moze resiti na neki drugi nacin a da mu cena bude normalna, tako da opciju sa dve baterije ne treba odbaciti. jos ako se potrosnja svede na neki minimum, mislim da se isplati varijanta sa dve baterije.
|
Nazalost, mislim da nije dovoljna samo jedna baterija, proveri koliki je maksimalni izlazni napon u zavisnosti od napona napajanja... mislim da je na granici... barem pola moras ostaviti za headroom... da ne nateras izlazne tranzistore u opampu da ti pri NOMINALNOM naponu ikada uspeju da se priblize clip-point-u.
S druge strane mislim da ti je to prevelik napon za ulaz u audio karticu... tako da treba videti kako stoji stvar sa te strane....
Ako treba da se atenuira na ulazu signal onda mozda cak bude i dovoljna jedna baterija...
Vidis da postoje vise kriterijuma... koji moraju biti apsolutno zadovoljeni, napravi tabelu i pogledaj kako stvari stoje.
Quote:
skinuo sam pdf, a potrazio sam i kritike na netu. definitino je bolji od 072 kojeg sam ja stavio u di box.
|
TL072 je pristojan i jeftin opamp... ali nije za ovu namenu... ono sto je najbolje... mozes ga mirne duse koristiti zato sto je dupli isto kao ovaj sto ti pricam... sve mozes da zavrsis s njim... pa posle da promenis opamp... tada ces da CUJES razliku.
Quote:
sad sam pogledao katalog radio kluba i tamo definitivno nemaju OPA2134, cak ni OPA134. ali, mozda postoji neka zamena od drugog priozvodjaca koja se moze kupiti kod nas?
|
Ne, zamena ne postoji, postoje slicni njemu od drugih proizvodjaca, ovaj je proveren i ljudima se svidja kako zvuci. Treba da bude sa JFET tranzistorima na ulazu da bi imao izuzetno visoku impedansu, zbog gitare. Ima pristojno mali sum (za FET opamp) i veoma mala izoblicenja...
Drugim recima, OPA2134 je najbolji za ovu namenu, a da nije preterano skup, sve ostalo je skuplje od njega (ali ne toliko bolje)
Pogledaj na drugim mestima osim radio-kluba.
pozdrav
bogi