Thread: DI box???
View Single Post
Old 12-12-2005, 03:03 PM   #27
andreja
Member

andreja's Avatar

Default Re: DI box???

uh!
napisao sam stvarno veliki tekst o tome kako sam pravio di-box, ali je taj tekst stvarno preveliki. ovo je skracena verzija.

dakle, di-box. prvo sam na netu nasao neke sheme, ali ni jedna mi se nije u potpunosti svidela. vise sam ih iskoristio da steknem neku okvirnu ideju o tome i da potvrdim sovju prvobitnu zamisao o opampu u nps. i tako sam poceo da crtam sheme na papiru. pozeleo sam da imam i neki program za crtanje shema jer bi tako cela stvar isla brze i lakse. nasao sam programa i poceo...
kako je moj dizajn odmicao, tako su mi na pamet padale nove ideje, a posto je moja tasnina bila veca od moje vestine , ja sam se upustio u pravljenje (skoro) svega toga. problem je bio sto sam svaki put kad bih hteo da dodam nesto ili da ugradim neku novu mogucnost morao da odlemim makar 2-3 dela sa stare "verzije" jer fali ovo, fali ono, a nisam imao volje da stalno idem u radio klub po komponenete.
u celoj toj prici najvise vremena (i zivaca) su mi oduzeli programi za crtanje shema, simulaciju kola i stapmanje PCB-a. morao sam da isprobam ko zna koliko progama i da ih NAUCIM (sto uopste nije naivna stvar), da bi tek onda shvatio da li je program upotrebljiv (meni) ili nije. i tako sam vise vremena proveo drzecu ruci misa nego lemilicu.
dodavanje svakog novog feature-a zahtevalo je redizajniranje ploce u manjoj ili vecoj meri, i to sam znao, pa sam uredjaj pravio modularno. jedan deo (posebna plocica) je izmedju ostalog sadrzavala i stabilizator napona LM317 i trimer kojim sam mogao da menjam VCC, jer sam mislio da mi nije dovoljno 9v od baterije i da bi bilo zgodno bilo da uredjaj moze da radi i na 9 i na 12v, a opet sam hteo stabilisan napon. to sam napravio i sa tim nije bilo problema.
kao sto rekoh, poceo sam da se zanosim idejom da unesem i neko pojacanje, sto nije problem posto opamp u nps prosto "moli" da mu se doda potenciometar u granu sa povratnom spregom. motiv ovoga je bio taj sto sam hteo da tako pojacanim signalom pobudim pojacalo, i zato mi je bilo potrebno makar tih 12V, odnosno +-6V u pozitivnoj/negativnoj poluperiodi. ono sto nisam shvatio je to da je trebalo da napravim obican "di-box" koji radi, a zatim da (pokusam) da napravim poseban uredjaj - pretpojacavac.
zatim mi je palo na pamet i da dodam detektor klipovanja, ali tu se u startu javio jedan problem. iz iskustva znam, zato sto sam snimao gitaru i bas gitaru, da signal nije uvek simetrican. narocito je bas sklon tome da mu jedna poluperioda bude veca od druge (verovatno zato sto zica nije bas centrirana iznad magneta). dakle, trebalo bi detektovati klip i u jednoj i u drugoj poluperiodi. ideja sa komparatoram se i meni ucinila odlicnom, ali nisam hteo jos dva opampa (za svaku poluperiodu) jer sam se uzasavao tolikog lemnjenja a nisam bio siguran da ce to biti konacna verzija. ideja sa ispravljacem se ispostavila jos komplikovanijom, pa sam sklepao i proracunao nesto sto bi moglo da proradi, a nije sadrzavalo opamp.
treba da ponovim i to da svaki put kad bih hteo da nesto dodam ili izmenim ja sam naravno pravio novu plocicu, ali sam retko imao dovoljno komponenti, pa sam morao da skidam sa prethodih "verzija". daleko je radio klub, a meni je bilo tesko da svaki cas idem i da kupujem komponenete... na kraju je bilo "skuplja dara nego mera" sto kazu...

imao bih jos svasta da napisem na ovu temu, stavise, napisao sam OGROMAN tekst gde sam opisao sve probleme sa kojima sam se sreo, i koji nisam postovao jer ima stvarno dosta. ipak, jos jedna stvar je "bitna". u vreme kad sam pravio taj uredjaj (cela prica je trajala jedno 7 dana) bio sam potpuno zaludjen i opsednut svojim "projektom". ustajao sam ujutru i odmah sedao za sto da radim i ostajao sam do 3:00am kad vise nisam mogao da izdrzim umor. naravno, u vise navrata sam sanjao sheme, pcb-ove, funkcije prenosa i sve ostalo sto ide uz to. secam se kad sam izasao sa devojkom u bioskop i mada su moje oci "gledale" film, misli su mi bile na totalno drugom koloseku. tada mi je palo na pamet da na izlaz mog uredjaja stavim optokapler i tako glavnaski razdvojim ulaz i izalz, sto bi bilo fenomenalno iz vise razloga, da ne davim sad. na svu srecu, nisam bio toliko lud da se upustim u realizaciju toga, vec sam tu ideju ostavio "za kasnije".

elem, to "kasnije" nikad nije doslo. u medjuvremenu se priblizio ispitni rok i jos neke obaveze, tako da sve to sad stoji rastavljeno na plocice i ceka. da sam ostavio prvu verziju, neopterecenu mojim "umotvorinama", danas bih imao jednostavan i _funkcionalan_ di-box. ali eto, precenio sam sebe i zagrizao vise nego sto je trebalo. ipak, nije mi zao sto sam tako radio, jer sam naucio mnogo stvari, savladao nekoliko programa za ove namene, stekao razna iskustava, i ako nista drugo, bar sam se toliko izvestio sa rucnom busilicom i tankim burgijama za pertinaks da mi je uslo u prste, a nisam slomio ni jednu burgiju.

pozdrav,
andreja
andreja is offline   Reply With Quote