Quote:
Izvini, nisam imao nameru da te uvredim.
Pitanje je postavljeno.
|
Ok, i ja se izvinjavam ako je ne?to ?to sam ja rekao ru?no zazvučalo.
Quote:
Medjutim ako cemo pravo, ne prihvatam ovakvu diskusiju o subjektivnim osecajima jer zasigurno vode u neargumentovani obracun... prema tome ako neko ima subjektivni osecaj (makar i lagao) ne vidim potrebu da mu iko od nas dovodi u pitanje subjektivni osecaj... sta time zelis da postignes? Da uvedes "red" tamo gde ga ne moze biti?
|
Pazi, cela su?tina učenja produkcijskog posla, je da se otkriju i defini?u neki standardi i zajednički imenitelji, da bi ih čovek savladao. Recimo posao mastering in?enjera je upravo da uskladi snimak sa tim nekim zvučnim standardima. Tra?e se kutije koje će najbolje reprezentovati zvuk, upravo ako da nam omoguće da se miksanjem pribli?imo tim nekim ustaljenim vrednostima. Kvalitet digitalnog plug ina, koliko god zvuk bio subjektivan se u su?tini meri time koliko podseća (ili ne) na neke uređaje koji se smatraju benchmark-om zvuka.
Naravno da postoji subjektivno, i da se stalno probijaju pravila produkcije i zvuka, ali se to radi na malo vi?em nivou, to jest, onaj koji kreativno nadrasta pravila produkcije obično vrlo dobro zna sva ta pravila, upravo zato je u stanju da ide napred. Sećam se anegdote o Pikasu, u kojoj je jedan od učenika slikao mrtvu prirodu i kad je obilazeći ih i komentari?ući im radove Pikaso stigao do njega, shvatio je da on slika mrtvu prirodu upravo u pikasovom stilu. Na to je pikaso zgu?vao njegov list, i nacrtao skicu mrtve prirode hiper realistično. Onda je rekao učeniku "Kada bude? mogao da naslika? tu mrtvu prirodu ovako, tek onda mo?e? da ide? dalje"
Tako da ipak mislim da postoji razlika između slobode mi?ljenja i subjektivnosti zasnovane na velikom fondu znanja i iskustva, i subjektivnosti zasnovane na neznanju. Znači ne mislim da reda ne mo?e biti. Da reda nema ne bi postojale akademije umetnosti, ili bi svi oni koji zavr?e te akademije bili ne kreativni i slepo imitirali svoje prethodnike, ?to nije slučaj.
Quote:
Seti se da se subjektivni osecaji ne mogu argumentovati.
|
Ja mogu da argumentujem svako svoje subjektivno osećanje ako je bazirano na parametrima koji su racionalni. Psihologija se racimo bazira upravo na tome, bavi se subjektivnim, i operi?e sa njime. Da bi vr?io opercaiju na nečemu ili sa nečim, mora? ga definisati. Tačnije, svaki dan, svako od nas po vi?e puta u razgovoru argumentuje svoje subjektivno mi?ljenje, i osećaje.
Quote:
Isto tako mislim da ne treba izbegavati diskusiju o tome, zato sto je subjektivno obelezje vaseg posla.
|
Sla?em se, ali mislim da bi bilo lepo povući liniju između nečega ?to je halucinacija i nečemu ?to eventualno ima osnova. Vode se silne rasprave da li je sabiranje van ili u Pro Tools-u bolje. To je recimo već ne?to ?to ima osnova, i lako je objasniti za?to. Zvučno, to je subjektivno, ali ima praktičnu osnovu.
Quote:
Tema je stavljena u sekciju "Razno", tice se muzicke produkcije, i ne vidim u cemu sam ja to pogresio. Pitanja su pocela, mozda su bila losa, ali zar je to razlog da se krene u kritiku pitanja... da li je to tema thread-a? Da li sam ti dao osnova za to?
|
Ne kritikujem pitanje ni tebe lično, dapače dva posta te pozivam jer ?elim da podeli? svoja iskustva i razmi?ljanje na tu temu. Kritikovao sam rekla kazala pristup, upravo zato da bi razgovor bio konstruktivniji na temi, i da bi bilo neke vajde od nje.
Nekako se nadam da smo se sad bolje skapirali. Sve najbolje.