View Single Post
Old 10-12-2005, 01:37 AM   #19
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"?

Quote:
Originally Posted by kompozitor
Zanima me da li procesor i ploca uticu na zvuk ( posto tripujem da primetim razliku , skoro sam zamenio racunar ) ? Da li opterecenje procesora utice na zvuk ? Da li utice na zvuk vreme koliko je dugo kompjuter radio pre izvoza miksa ? Da li bi bolje zvucalo na Windows 64 ? Pozdrav ...
Da, prave. Protok audio stream-a je konstantan, a po?to procesor obavlja multitasking, on kod konstantnog audio stream-a ne mo?e da stigne da obavi sve operacije. Zbog toga zavisno od brzine procesora neki od podataka bivaju "preskočeni" tako da ako je procesor prespor, zvuk postaje proređen i subjektivno "tanji". Takođe ako recimo ploča nema najkvalitetnije komponente, mo?e doći do zagu?enja na PCI magistrali, i onda se recimo kod UAD kartica de?ava da kompresor ne kompresuje punom snagom jer ne dobija sve bitove, zvuka, pa se dobija čak i manje od 16 bita, i kompresor radi kao da mu je recimo ratio na 1:3 iako je pravi ratio 1:6. Takođe, ako kompjuter du?e radi, dolazi do zagrevanja komponenti, ?to se prenosi i na zvučnu karticu, pa vi?e frekvencije bivaju za nijansu smanjene (zato ?to su vi?e frekvencije "vi?e" a sampling rate se blago usporava pa sve zvuči "tuplje"). Zato je dobra ideja imati kvalitetno hlađenje, a čak i onda, restartovati kompjuter, uz jednu pauzu od 10-ak minuta pa onda tek eksportovati miks. Kad se istim miks okrene sa fazom u odnosu na onaj miks sa zagrejanom pločom, tačno se čuje da je ne?to ostalo, jedva primetno, ali to su ipak alikvotni tonovi, tako da to mnogo znači u celom zvuku matrice.

?alim se naravno.

Mislim, ?alim se ono za UAD-a, ostalo je istina, tako mi Pro Tools-a.
Dushan_S is offline   Reply With Quote