09-12-2005, 11:50 AM
|
|
Senior Member
|
Re: pro tools i m audio?
Quote:
Originally Posted by milos
Ima li ovde nekoga ko uopste koristi Pro Toolse? 
|
Ima ima, ne brini se.. U mom slucaju - svakodnevna alatka...
Nije PT ni malo los SW, naprotiv za neke stvari ga ne bih menjao ni zasta drugo...
...editacija audio trackova, preglednost traka, vrlo precizna vizualizacija audio signala u samom EDIT prozoru, file browser...nema suvisnih boja i dugmica i ne znam ti je cega svega.... To su za mene vrlo bitne stvari u toku rada i po mom licnom misljenju prednjace u odnosu na SX ili Nuendo. Sto se tice ostalih programa - nisam radio u njima, ne mogu da uporedim (osim CWa, al mislim da ga nisam upalio min 4god :o , tako da bolje da cutim ). Sta ja znam, ja sam se vrlo brzo naucio raditi na PT-u i u njemu najbrze i zavrsim posao jer sam ga najbolje i savladao... Verujem da mnogima ovde nije toliko bitna preglednost traka kad mixaju 10-20 kanala muzike ili cak i vise, jer zna se, jedna traka klavir, druga traka bass , treca traka ac.gitara itd.... Ja uglavnom radim postprodukciju zvuka na sliku (filmovi, reklame, promo gluposti itd...) znaci puno editovanja dijaloga, sumova, slaganje i pravljenje atmosfera, muzika, SFX, Foleys itd... a tu mi je preglednost u EDIT i BROWSER prozoru + brzina editacije audio fajlova u samom EDIT prozoru jako bitna... U SX-u kad moram precizno da obradim , secnem ili sta li vec neki fajl - moram da ga uvelicam na maximum u EDIT prozoru ili da ga otvorim u SAMPLE Editoru sto me jako usporava a takvih funkcija u pripremi zvuka za film obavim min 1000. Nekoliko puta sam krenuo neke jednostavnije AV projekte da radim u SXu i mislio sam da cu poludeti dok nisam zavrsio! Cak mislim da sam u to vreme poceo i celaviti... Na svu srecu nisam vise pokusavao tako da je sad sve ok! A o kompatibilnosti sa ostalim studiima - mislim da je suvisno ulaziti u detalje.... u jednom snimas Foley, iz drugog dobijes muziku, u trecem ides da snimas postsinhrone dijaloge, u cetvrtom se rade special effects...sve nosis kod sebe opet...pa na kraju u nekom desetom se radi mix... E kolko bi smo se samo namucili kad bi u svakom studiju bio drugi program... Tu sam shvatio zasto je Pro Tools - PRO TOOLS za te stvari i sto je njime opremljeno 90% studija u kojim se radi zvuk na sliku
|
|
|