Zdravo Oggy,
Quote:
Originally Posted by Oggy
Ovo ne da ima logike sto si napisao, nego je cinjenica.
Ali...
Interesuje me kako i uprkos tome, danas, dobijamo mnooogo bolje rezultate u digitalnom domenu nego u analognom iste, pa cak i skuplje cenovne klase? 
|
Uuuuh, tvoje pitanje je diskutabilno do bestraga... sam nacin rada se fundamentalnno razlikuje u analognom i digitalnom... U analognom domenu nije moguce uraditi primenu nekog kompresora na 48 kanala u realnom vremenu vrlo cesto zato sto ih nemas 48 u studiju, tada u tebi pocne da razmislja analogna logika... kada si u DAW mozes svima da dodelis sta god zelis, i cesto su ti ogranicenja nikakva... ako ti treba brza masina to je jeftinije od dodatnih 47 odlicnih kompresora... pricam sve napamet, ne uzmi mi za zlo.
Problem je drugi o kome ja pricam, mnogi ljudi rade u digitalnom domenu i pri tom znaju malo o prirodi toga ili ne znaju nista. Nevolja je u tome sto greske u digitalnoj obradi djavolski ruzne i strasno puno smetaju a kod analognog neke greske iz proslosti cak i koristite kao efekte... pa odrasli ste slusajuci te greske... volite to, motivise vas, memorija vam je puna toga, nadahnuce... zovi to kako hoces.
Drugo, koliko cete dugo uspeti da me istrpite ako vam stojim nad glavom i popujem sta vam utice na zvuk a sta ne, izbacicete DAVEZA napolje... brutalni saveti tada mogu biti korisni samo u smislu toga da shvatite odkle vetar duva a ne nesto drugo...
Trece, da li si mozda prevideo da se i analogni audio razvijao tokom vremena pa osnova vrhunskog AD je vrhunski ANALOGNI buffer na ulazu, i novi i bolji se pojavljuju svake godine. Druga je nevolja sto su ti cipovi skupi i ne ugradjuju se u analogne sprave, zato sto su danas analogne sprave VINTAGE, sto znaci da su im cipovi 0.2EUR, i to oni koji su nekada kostali 5-10$.
Jako su retki novi i uzasno kvalitetni analogni uredjaji na trzistu zato sto se podmece VINTAGE koji zbog jeftinih komponenata daje vecu zaradu, a jos vam se i svidja... osetljivi ste na to... zvuk iz detinjstva. Cim ima klonova tih sprava okolo koje dobro rade, znaci da se isplati praviti ih na komad a to znaci da veliki proizvodjac moze imati i zaradu puta 10, zbog vecih kolicina.
Pogledajte Earthworks Audio mikrofonska pretpojacala, koji su brutalni po karakteristikama a (tu i tamo) u rangu su cene sa ostalim skupim (Millenia, Manley, itd.). Da li su oni popularni? Pa nisam primetio...
Vama digitalno odgovara samo dok ga "ne cujete" i dok je tako vi ste zadovoljni... u toku obrade analogno se cuje ako je napravljeno od komponenti koje su bile hit pre 10-15 godina... kada bi se danas napravio analogni mikser od komponenti koje se koriste u vrhunskim AD konvertorima samo na ulazu (primetite da ih tada moze biti dvadeset do trideset puta vise po kanalu jer svaki filter u EQ trosi jedan buffer)... koliko bi takav mikser kostao? 10000EUR po kanalu? Ko bi to kupio?
Zbog ovakvih nijansi koje sam naveo... sve je pod znakom pitanja, treba biti svestan svojih mogucnosti i mogucnosti drugih... digitalno i dalje mora biti skuplje od "analognog", inace ce slicno
analogno da bude preskupo.
Proizvodjaci se snalaze, retki pokusavaju da budu i ostanu posteni, ali ni njima nije lako.
Quote:
U ovo ne ubrajam vrhunsku analognu opremu, ali je cinjenica da joj se sve vise priblizava digitalna.
|
Ako gledamo kako danas moze da zvuci analogna oprema opet diskutabilno... najvise zbog toga sto se vrhunska analogna oprema pravi retko danas pod geslom "nek kosta sta kosta"... broj nula tada brze raste nego kod digitalnog...
Prsti jedne ruke su dovoljni da se prebroje sprave koje su cisto analogne a napravljene su "da bolje ne moze", i uvek su skupe, ali nisu sve skupe toliko vrhunske.... mnogi se "slepaju"..
Quote:
Citajuci i po stranim forumima, ne mogu a da ne primetim da interesovanje za analogno kao jedini sinonim za kvalitetno, drasticno opada i da dosta ljudi iz posla (ozbiljnog) ostaje sve vise u digitaliji.
|
Citaj, proizvodjaci su naucili da ih naprave... poceli su da placaju inzenjere poceli su da se bave istrazivanjem... i eto rezultata...
Drugi je problem sto ceo svet pati od velikog nedostatka realnog sadrzaja u muzici... pa Ipod... pa "mora nesto i da se jede"... pa kriza je... itd. To je i skrenulo novac u digitalni audio i postao je bolji ... ali i skuplji... samo velike kolicine i vreme na trzistu spusta cene... ako niko ne kupuje cela grana stagnira... posto to vojsci ne treba.
Quote:
Ja licno nisam protivnik ili extremni zagovornik bilo koje od opcija, ali je fakat da je softver sve bolji i da polako prilazi zvucnoj kategoriji skupog hardvera (posto je jeftin odavno ostavio iza sebe), barem zvucno, ako ne teoretski.
|
I ne trebas, sumanuto je, nema iskljucivosti na tu temu, uvek se obije o glavu.
Jedini lek je da imas puno iskustva i da jako dobro znas kako sta funkcionise, vremenom se stekne tehnika i kompenzuje tehnoloske nedostatke, tako je u svim oblastima ljudske delatnosti...
Verovatno se mnogi secaju kakav je jad i cemer bio digitalni audio na pocecima.... a sve je to napravila necija volja i ogromna zelja za novcem i slavom da se na silu ugura CD pre vise od 20 godina, kakva je to "prevara" bila.... budite svesni da posledice u raznim oblicima trpite i danas, a ponajvise u tome sto postoje ukorenjene zablude na svakom koraku.
pozdrav
bogi