Zdravo Andreja,
Quote:
Originally Posted by andreja
htedoh da kazem da toga nema kod slusalica.
off-topic:
da li su u pitanju one frekvence cije talasne duzine celobrojno umnozene daju duzinu sobe, ili na neki drugi nacin imaju veze sa geometrijom prostora, tako da se odbijeni talas ponistava/sabira sa izvornim? ne znam da li je na ovom forumu ranije bilo reci o ovome, ali ako ima zainteresovanih mozda bi mogli da pokrenemo temu...
|
Ima ih raznih, i samo bih te ispravio da je u pitanju polovina talasne duzine a ne cela talasna duzina...
Ako ti je soba dugacka 5m, onda je za tu duzinu najniza frekvencija talasne duzine 10m, znaci 34.5Hz. (f=c/2/l, c=340m/s, brzina zvuka, l- duzina izmedju dva zida)
Za malu gluvu sobu visine 2.5m imacemo 69Hz... itd..
to je takodje jedan od razloga zasto se u automobilu bas jace cuje sa manje snage, nego u obicnoj sobi.
Inace, javljaju se talasi koji zavise od dimenzija sobe (razmak izmedju naspramnih zidova), ali i oni koji zavise od razmaka izvora zvuka (zvucnici) od zidova sobe (naslucujes haos?).... kada se uvedu jos neke grupe moze ih biti jako mnogo...
Mnoge od tih pojava nam ne smetaju, zato sto smo odrasli u reverberantnom prostoru, i to nam je prirodno okruzenje. Medjutim, ono sto imamo ispod 100Hz nije bas moguce ignorisati....
Nije neki put lose razmisljati o tome da sluh prevashodno postoji da bi nam omogucio komunikaciju sa svetom oko sebe... u ekstremnim situacijama nam moze spasiti glavu... prema tome treba uvek imati u vidu cemu sluh prevashodno sluzi i koliko je realno svakome znacajan, a ovo o cemu diskutujemo na ovom Forumu, je samo plus... ali ne osnovna funkcija.
Sto se tice teme, pokreni je, neko ce se vec "zatrcati"

.
Quote:
ovo mogu i ja da potvrdim, jer ponekad provedem 8-10 sati sa ovim slusalicama.
-------------
@Roadie
circumaural se oslanjaju na usnu skoljku, a supraaural obuhvate celo uvo tako da ono "upadne" u slusalicu i ne trpi pritisak. imao sam ranije neke supraaural slusalice koje su posle par sati pocinjale da mi nanose bol (sto ne znaci da bi to svakome smetalo kao sto meni smeta). 
negde sam procitao da se ne prave bez razloga supraaural slusalice i da imaju nekih prednosti, ali trenutno ne mogu da se setim sta je u pitanju. sa druge strane, circumaural je izmisljen da bude udobniji za visecasovno "nosenje".
|
Hm, objasnjenje funkcije i namene circumaural i supraaural slusalica je vazno. Mozes li startovati thread sa takvim naslovom, neko ce ga vec "zalepiti"...
Upuceno svim clanovima:
cini mi se da nam je samo Forum neefikasan... Neka vrsta dokumentacije koju bi sami korisnici uredjivali bi mozda bilo bolje resenje, mozda Wiki? Puno znacajnih informacija stoji u forumu koje su pomesane sa debatom... diskusija je neophodna, ali su nam
zakljucci zatrpani diskusijom
Postavljam pitanje upravo na mestu gde vidim problem, kao primer, jasno mi je da sve ovo time postaje jos vise off topic... izvinjavam se zbog toga.
Ko zna, mozda jednom postane i to vise poseceno od New York Times kao sto postade
Wikipedia. Cak nisam ni siguran da postoji tako nesto na ovu temu na netu.... na bilo kom jeziku... ali gomila rasutih informacija postoji.
Pozdrav
Bogi