View Single Post
Old 06-12-2005, 04:07 PM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Koji monitor-nema svadje, kupljen!

Zdravo sasaristic,

Quote:
Originally Posted by sasaristic
Nije lose mozda fokusirati se na frekvencijske zone koje mogu napraviti najvece probleme, a za mene je to sve ispod 80 Hz.Po meni je bolje da imas bilo sta sto iole korektno moze da izbaci 35 do 80 Hz, nego savrsene monitore kod kojih taj opseg nije ni prisutan....
Ideja ti je dobra, ali na zalost, ne radi....
To je prica o auspuhu i lageru na kolima... dok ne ucutkas auspuh nemas pojma da ti se cuje lager...

Ljudi su takvi... dok ih od necega boli glava onda pricaju samo o tome, kada se to resi onda idu dalje... nema kraja.

Drugim recima ne postoji frekventni opseg koji je "najbitniji"... a dokaz za to je da se ljudi nece nikada dogovoriti koji bi to opseg mogao biti... ili zelis da pokusamo da pitamo ljude?

S druge strane primecujem da "harmonicnost" resenja u vecem broju slucajeva bolje zvuci ljudima... odnosno usaglasenost karakteristika, sto je upravo suprotno od onoga sto predlazes...
Lakse ce ti biti da shvatis ako recimo zamislis zvucnik kao simfonijski orkestar ili cak i manji bend... sva iskustva kojih mozes da se setis nece biti dovoljna da pokriju sve gluposti koje tu mogu da nastanu... a svakodnevna su pojava. Nezahvalno je zbog toga uopste spominjati da je neki proizvodjac to uspeo, kada nema s cim.

Drugo imajte u vidu da pojedini monitori koje spominjete imaju skuplji kabinet (kutiju) od drajvera (zvucnicka komponenta, transducer), jer nije tesko danas kupiti kineski 6.5" mid-woofer za $1.5, koji sasvim pristojno izgleda i ne tandrce kada svira. Nemam nista protiv kineske tehnologije, postaje sve bolja i bolja... vremenom... drago mi je da to vidim... kvantitet povlaci i kvalitet... cekam samo da se pojavi tehnika bolja i jeftinija od Behringera .

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote