View Single Post
Old 05-12-2005, 07:00 PM   #7
andreja
Member

andreja's Avatar

Default Re: Koliko vjerovati mojim AKG slusalicama?

Quote:
Realno, bas u prirodi slusas i svim ostalim delovima tela, a ne samo usima...
negde sam procitao da je za ovaj deo price bitno kako rezonira nasa glava/lobanja, dok je ostatak tela mozda bitan samo sa aspekta teorije. razumem da rezoniranje glave ne moze doci do izrazaja kad se radi sa slusalicama.

mala digresija:
meni je zanimljiva jedna pojava koja ima veze sa ovim. mi kad pricamo cujemo sebe i to nije isto kao ono sto cujemo kad snimimo svoj glas pa pustimo snimak. obicno nam na snimku glas zvuci nesto tanje, da kazem "nema basa".

Quote:
Zaboravih tzv. room gain na niskim frekvencijama, koji uradi EQ onoga sto slusas na zvucnicima... "digne" niske frekvencije u nekoj meri, a to zavisi od zapremine tvoje sobe. (radi otprilike kao low-pass shelving filter, odnosno bass boost parametrickim ekvilajzerom od "neke" frekvencije u "nekom" gainu...)
hmm... pa, to i nije tako lose.

Quote:
Nesto drugacije?
Pa nema prostornih efekata osim onih koji su u samom materijalu...
htedoh da kazem da ne cujem isto reverb, delay i ostale prostorne efekte sa i bez slusalica. ne znam da objasnim zasto je to tako, ali mislim da to izmedju ostalog ima veze sa ponistavanjem zvucnih talasa levog i desnog zvucnika na putu od membrane do usiju. no, da se ne upustam u tu pricu...

pozdrav,
andreja

-----------------------------------------------

@Boskovic:

sto se tice slusalica, iskreno receno, nisam ih mnogo probao, ali pre nego sto sam kupio ove AKG 240DF proveo sam dosta vremena na netu citajuci recenzije i karakteristike...
ako sam dobro zapamtio AKG 240 je neki radijiski standard i koncept tih slusalica se nije menjao u proteklih 20-30 godina (zaboravio sam tancno kad su se prvi put pojavile). imam utisak da je ovaj model u svetu slusalica ono sto su yamaha ns10 bili u svetu monitora.

pozdrav,
andreja
andreja is offline   Reply With Quote