Quote:
Originally Posted by alen
Nemam ja nista protiv SOAD-a,cak ih i branim pred drugarima koji su 'stari&iskusni'
metalci i koji ne priznaju nista novo.Mnogo originalnog sam cuo kod njih.Ono sto mi
smeta je razvojni put tih novih bendova na kojem se tacno vidi trenutak kad se nesto uradi na silu
i zbog para.Uporedi zadnje albume i Slipknota i SOADA sa svim prethodnim.Primecuje se jasno
komercijalizacija i pravac prema kom su krenuli ti bendovi.
Najjaci primer svega toga je bila Metallica.Secate se Black Albuma.Na njemu je Bob Rock
zapoceo rad sa Metallicom.Posle tog albuma Bob je poceo da ih komercijalizuje,uleteli
su u mashinu i mashina je pocela da ih jede.Setite se Load i Reload albuma.Dobra produkcija,sve
ok ali to nije to.Pocinje lagano pucanje.
|
Čekaj brate.

Ja i dalje mislim da ne treba automatski podrazumevati da je ukus neke osobe u vezi sa nečim merilo. Na primer, ja sam zavoleo Slipknot UPRAVO zbog tog zadnjeg albuma. On za mene nije "prodaja" već najbolji, najinteresantniji, najbolje upakovan album od njih. Za mene komercijala ne znači automatski da je ne?to lo?e, dapače, nekada se ne?to mnogo proda upravo zato ?to je dobro. Tako isto i za Metaliku, iako sam ja lično u fazonu da me nakon black albuma uop?te ne interesuju, zaista sam upoznao ljude koji vole Load i Reload, i zgotivili su ih na osnovu tih albuma. Nekako mislim da je previ?e davati sebi za pravo i reći da gigant tipa Metallica opstaje 14 godina nakon Black albuma samo zbog para, i na silu, i da su svi ljudi kojima se ti albumi dopadaju konzumenti popularne muzike bez mozga. Činjenica je da su se promenili da bi opstali. Da li su opstali? Jesu. Pa zar to ne znači da je potez bio dobar, jer da nije, bili bi danas zaboravljeni a ne popularni i dalje. (kao ?to su poku?aji "komercijalizacije" nekih drugih bendova direktno vodili u propast)
Quote:
Da nije u metalu sve receno pokazuje i novi album starih Trashera- EXODUS-a.
Po meni domaci zadatak svima koji se nazivaju metalcima.
|
Kao ?to rekoh, postavi stvari neutralno. VOleo sam i ja Exodus, imaju fenomenalnih pesama. Ali postoji razlog za?to su oni tehnički ostali druga liga metala a neki drugi biv?i underground bendovi nisu.
Mislim nadam se da kapira? za?to sam se ovde raspisao, ne direktno zbog tebe ili ?to mislim da je ubeđivanje na internet forumu super ideja (jer je dapače glupo), već zato ?to mislim da treba reći par reči na neke stvari koje ja posmatram kao zablude:
- Puno prodatih CD-a = Bend se prodao, rade samo zbog novca, muzika ne valja vi?e (čistunski pristup, obično je takvim fanovima samo bitno da budu drugačiji od ostalih, a to ne mogu ako i drugi slu?aju ?to i oni, kriza identiteta)
- Komercijalno = Lo?e, kao čim va? kom?ija koji nije true fan kupi album nekog benda, ili klinka iz kom?iluka, to navodno svedoči da taj bend vi?e ne valja falusu. (?to je netačno, jer ono ?to je zaista iskreno i dobro skoro uvek mo?e da komunicira sa većim brojem ljudi, jer zadire duboko u emocije koje svaka osoba nosi u sebi)
- Underground = iskrenost, tj čim je neki bend nov i svira interesantnu muziku, a voli ga mali broj ljudi, to je iskreno i od srca a ne zbog para (?to je btw netačno jer je mnogo bendova krenulo odmah sa nekim stvarima upravo iz uverenja da treba raditi takvu mjuzu da bi se probilo.Na zapadu je ako neko ume biti originalan i drugačiji bolje krenuti tako tj, komercijalnije je, jer je lak?e naći publiku nego ako se svira ne?to gde je gu?va od gomile bendova istog stila)
itd itd, ima jo? mnogo sličnih stvari. Negde je cela priča o SOAD-u meni samo podsetnik koliko ljudi cene ne?to iz krajnje subjektivnih merila, a pričaju o tome kao da je najveća moguća ?iva istina. Mo?da sam ja tebe delimično pogre?no skapirao, ali eto, povod. Jer ti isti SOAD koliko god se meni lično ne sviđali mnogo, ili ne bili dobri u?ivo ili ?ta već, su brate, JAKO različiti od ostalih. Niko ne pljuje neki bend koji zvuči kao 154 varijanta nekog power metal pravca ili jo? jedan klon u fazonu Soilwork-Inflames. TO je kao u redu, biti besmislena fotokopija fotokopije nečeg trećeg. Ali Soad jesu originalni i mislim da upravo zato izazivaju dosta negativnih kritika, bar sam ja čuo da ih mnogo ljudi ne simpati?e.
I ovo se odnosi i na druge vrste muzike, jer izgleda da je postalo popularno sve ?to se pojavi na MTV-ju odmah proglasiti za budala?tinu, iako je potrebno često mnogo talenta snage i rada da bi se u moru sličnih neko izborio da bude popularan rapper ili Soul pevačica. Kao industrija ih napravila. Pa ?to ne napravi od mene tebe ili nekog trećeg? Nije to sve ba? tako jednostavno.