Zdravo
ANITA,
Quote:
Originally Posted by ANITA
...
U mojoj sobi je problem sto smo "ubili" previse visokih.... Vjerojatno bi trebali natrpati je sa jos difuzora da se rasprse, fali mi prozracnosti u zvuku... sto preporucate za to?
|
Mada sam siguran da se salis, nemoj "trpati" difuzore u sobu, njihovo delovanje je suvise precizno da bi se tu "od prilike" moglo nesto uciniti... Subjektivni osecaj "boljeg" moze da traje prekratko... a onda prestajes da se bavis svojim poslom nego se pocinjes baviti svojom sobom, a to je drugi naziv za agoniju. Ne zelim da pravim filozofiju od difuzora, ali su refleksija/apsorpcija/difuzija pojave koje svi odlicno primecuju i mogu da ih registruju u sirokim granicama, ali ako uzmemo u obzir da se to sve ponasa drugacije za drugacije frekvencije, onda dobijamo haos koga nismo kadri da resimo. Barem neka doza egzaktnosti je neophodna da se haos drzi pod kakvom-takvom kontrolom, ono sto na kraju preostane nekontrolisano, mozemo nazvati "karakterom" prostora... koji je teze primetiti ali je cujan... a uspevamo da ga tolerisemo, nekome se to cak moze i svideti.... iako je anomalija...
Jedini je problem sto to uopste nije jednostavan posao.
Recimo kada kazes "nemam dovoljno visokih", to je pregrubo da bi se cak i intuicijom doslo do toga sta bi ti pomoglo... to sto ti fali prozracnost u zvuku je definitivno nesto sto difuzori mogu da urade. Budi oprezna kod definisanja "sta ti fali", ljudski sluh je jako podlozan "maskiranju", pa skoro cela mp3 tehnologija se zasniva na uklanjanju materijala iz muzike koji "ne cujemo" jer nam je maskiran. Nista ne zelim da prejudiciram, samo napominjem.
Slicno, kao kod automobila, kada zakrps auspuh, imas sansu da cujes da ti je "otis'o" lager na tocku, dotle ti "sve" osim auspuha radi odlicno...
Mozes li biti preciznija oko definisanja koji ti je opseg frekvencija "ubijen"?
Ako imas problem da to procenis probaj sa
ovim. Jako bi me zanimao opis utisaka koje imas slusajuci opseg od 100-1000Hz i 1000-24000Hz.
Takodje, opet nista ne prejudiciram, ali pokusaj da ustanovis da li mozda imas probleme sa visokotoncima, slusaj odvojeno jedan pa drugi. Od kada ti se taj problem poceo javljati itd.
pozdrav,
Bogi