View Single Post
Old 22-11-2005, 07:23 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Dizajn i konstrukcija studija-Sta izbegavati po svaku cenu?

Quote:
Originally Posted by sasaristic
Jedno pitanje ako moze od strane nas koji radimo po dnevnim sobama .
Trudi se sto manje da radis u dnevnoj sobi, manje ces smetati ukucanima, jer niko ne voli da slusa jednu istu stvar milion puta

Quote:
Ok, jasno mi je ko dan da u uslovima lose akustike nema ni govora o nekom kvalitetnom pristupu zvuku , sve se svodi na kompeziranje anomalija sobe.Ali...sta u situaciji gde se ne moze fizicki preuredjivati prostor i sredjivati akustika..
Prvom prilikom pokusaj da pronadjes makar i manji prostor koji zadovoljava navedene prioritete. Bice ti lakse. A dotle...
Quote:
postoji li neko alternativno (smuti pa prospi) resenje, kao sto je ekvilizacija pre monitoringa.U nekim starim studijima , i dan danas se moze videti parametricki eq ispred NS10.Meni licno, to ne zvuci bas mnogo pametno, ali sam od skoro poceo da drzim notch filter na 138 Hz gde mi dnevna soba pravi stravican haos...i moram da priznam da malo pomaze...E sad voleo bih da cujem od nekog pametnijeg..za i protiv..ima li bilo sta u ovakvom konceptu upotrbljivo.
Najveci je problem sto ekvilajzer moze da utice samo na izvor zvuka (jedna dimenzija, SPL u vremenu), a tebi smetaju trodimenzionalne smetnje. Dometi ekvilajzera su ograniceni i obicno se mogu namestiti samo za tacku odakle slusas. Sto se toga tice, moguce je to "sprckati" pod uslovom da NE MRDAS glavu iz tacke gde je bio mikrofon.
Takodje obican parametarski ili graficki ekvilajzer nije dovoljno precizan za te svrhe. Neki dobar digitalni cross-over (Behringer-ov ULTRADRIVE PRO DCX2496 se iznenadjujuce pokazao upotrebljivim, koliko znamo imao je samo bug u prenosnoj karakteristici koji se manifestuje kao blagi pad od 1-3dB/dec ), ima mnogo vise mogucnosti za preciznije podesavanje Q faktora notch filtra i centralne frekvencije.

Sto se tice 138Hz, bass trap moze izgledati kao lep cilindricni stub, ostaje samo da ubedis ukucane da je to upravo ono sto vam je "stotinama godinama" falilo u dnevnoj sobi

Pozdrav

Bogi.

P.S. Dodato kasnije:
Ne znam kako su namestali ekvilajzer za NS-10, ali treba imati u vidu da se taj mali zvucnik veoma "dere" na srednjim frekvencijama (oko 4dB su srednji izdignuti u sirokom opsegu), sto neki dozivljavaju kao nebesku prednost a nekima to jednostavno smeta. Samo nagadjam.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 22-11-2005 at 08:29 PM. Reason: ispravljene greske u kucanju i gramatici, i dodata opaska o NS-10
boggy is offline   Reply With Quote