Jednom davno, taman kada sam potpisao ugovor o najmu prostora, obecao sam staviti neke fotke iz faze izgradnje studija. Iskreno, zaboravio sam na to do sad!
Evo par fotki da skuzite sto se radi.
Za pocetak, tlocrt cijelog podruma
Pogled iz studija 2 prema reziji. U prvom planu je okvir od prozora. Nismo jos stakla postavili. Napravljena su, ali cemo ih staviti na kraju. Strah nas je da ih ne razlupamo slucajno. Biti ce dvostruko i trostruko iso staklo u ovom okviru. Na dnu rezije vidi se jos jedan okvir, od prozora koji gleda iz rezije prema studiju 1.
Zid od rezije sa konzolama za gips zid. To je na dnu rezije, zid u kojem ce biti montirani zvucnici. To smo sad upravo dovrsili. Napravili smo sve konzole, i stalke za zvucnike koji su montirani na zid. Nemam noviju fotku. Na zidu je sloj katrana protiv vlage.
Pogled iz studija 1 prema reziji i gluhoj sobi. Vidi se okvir od prozora (lijevo), jedan stok od vrata (vrata ce biti dupla sa hermeticki zatvorenim medjuprostorom), i vrata od gluhe (desno).
Pogled iz studija 1 u gluhu sobu. Gluhu jedino radimo sa gredama. To je soba u sobi sa duplim slojem gips zida koji se nigdje nece doticati sa pravim zidom, i dignutim podom. Hocemo napraviti prostoriju gdje se moze raspaliti pojacalo u 2 ujutro. Ovdje bas radimo jaku izolaciju prema van. Ovo sad se vidi mineralna vuna i 7x7 grede. Na grede smo vec postavili distancere (male metalne gluposti koje se vide na gredama). Gips zid se montira na te distancere tako da oni apsorbiraju onaj prvi udar vibracija. Nakon sto postavimo zid, preko njega onda ide jos jedan sloj 5 cm mineralne vune i to presvlacimo onda sa tkaninom.
Vrata izmedju rezije i hodnika. Iznad vrata se vidi jedna ventilacijska cijev (ona od odvoda iz rezije).
Vjerovatno vam je zapelo za oko da vecinu konstrukcija radimo s metalnim profilima. Svjestan sam da bi bolje bilo da smo radili sve to s drvenim gredama, ali tu smo morali napraviti kompromis. Dva su glavna razloga. Prvo je cijena drvene gradje. Drugi prakticni razlog je sto nismo mogli naci nigdje suhe grede. Prosli smo cijeli Zagreb i svi prodavaci skladiste grede na otvorenom i one su natopljene od kise. Preveliki je rizik postaviti cijelu konstrukciju s vlaznim gredama i onda kad krenemo grijati po zimi se te grede krenu savijati. Kako bi samo pucali zidni gipsevi kad se iza njih konstrukcija rastegne! Radimo zato s profilima, ali cemo njih dodatno ojacati horizontalnim preckama da ne vibriraju. Na profile idu gips ploce a iza ploca (prema zidu) ide mineralna vuna. To je da popije niske frekvencije. Dodatno ce naravno po zidovima ici apsorberi na ciljanim mjestima koje cemo napraviti kad svi ovi grubi radovi budu gotovi. Za sad nam je ideal postaviti laminate jer bi to znacilo da je prva (gruba) faza posla gotova. Tad donosimo opremu i krecemo s mjerenjima i gradnjom akustickih elemenata.
Eto...
Naucio sam mjesati cement, ljepiti plocice, spajat profile...
Sutit cu o ozljedama (a ima ih)...