View Single Post
Old 28-10-2005, 11:19 PM   #18
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Default Re: Pitanje za znalce(u ovo se ne razumijem najbolje)

AdFines, a da pocnes radit pjesme u A-duru (zvucat ce rokerskije).
Salim se i ja sam imao slicnih problema do prije godinu i pol kada sam iz temelja preuredio studio. Uz malu pomoc knjige Ozrena Bilana "Akustika prostorije" i stotine fotki sa raznih sajtova odlucio sam se za dva bas trapa u uglovima iza monitora u reziji (imas sliku mojeg studia u rubrici "slike setupova"). U kutove na zid sam stavio od vrha do dna tervol (kamena vuna) od 5 cm debljine, a malo ispred njih dijagonalno sendwich od iverice 18 mm koji slobodno visi i na kojeg je s obje strane pricvrscen tervol od 5 cm (dimenzije sendwica: 12x40x190 cm), a preko svega sam stavio dekoracijsku tkaninu napetu preko drvenog okvira. U prostoriji za snimanje sam napravio slicno samo sire (oko 1m) s tim sto umjesto one tkanine dolazi ljepenka (koja je u funkciji pasivne membrane za absorpciju srednjih i srednje-niskih frekvencija), te par cm ispred ljepenke daske poslagane u nepravilnim razmacima sve do vrha, ali po proracunu (13 perioda), koje se ponasaju pak kao difuzori za visoke frekvencije. I, naravno sve to hermeticki zatvoreno (poklopac sa gornje i donje strane kao toblerona) i to mi se je pokazalo kao odlicno rjesenje, ponajprije za ubit basove.
FrankoPanko is offline   Reply With Quote