Re: strings iz semplera
Skinucu ovo da cujem...
Dakle, neznam jos uvek kako zvuci, ali hocu da ti kazem nesto...
Kada su orkestracije u pitanju, Vienna i EW Platinum su zakon! Nadam se da ih imas i koristis!
I da dodam nesto sto je meni ranije bilo problem, a moze nekome da koristi!
Prilikom aranziranja orkestracije treba voditi racuna da:
- recimo chello ima gudalo, a ne pokretnu traku (dakle ne raditi tonove takve duzine da se u prirodi ne mogu izvesti bez povratka gudala)
- duvacki instrumenti takodje podrazumevaju da duvach ima pluca, a ne kompresor za vazduh koji moze da duva bez prestanka!
-Panoramom docarati raspored "npr" gudacha na bini.
-Ne stavljati sto efekta, vec jedan prostor na svima. Licno meni se za takve varijante svidjaju impulsi prirodnih prostora iz Waves IR1.
-Voditi racuna koji instrument se u kojoj lagi svira. Ne koliko moze fizicki visoko i duboko da ide, vec gde je najefektivniji.
Sad, ovakvi detalji nisu bitni ako se ne ide na "zivu" orkestraciju...
Sandro, preslusao sam.
Sad, ovo sto kazem je stvar licnog ukusa... Violine mi ne smetaju, ali mi kontrabass nije dovoljno definisan, a za celo mislim da nema dovoljno detalja, da vise trba da "zarezi". Ja bih ili uzeo drugi sempl, ili bih smanjio prostor na njemu (da bude skoro suvo) i cacnuo malo EQ-om gornje srednje.
Za violu takodje mislim da treba vise da "napada", ovako mi se sve to nekako mnogo stapa....
Pazi, lako je moguce da gresim... Kazem onako kako ja dozivljavam ovo i kako ja na svojim zvucnicima to chujem.
Na kraju da napisem sta bih ja koristio za ovako nesto od samplova:
-Gudachi -Vienna ili EW Platinum (ili i jedno i drugo)
-Klavir - Old Lady koji bih dobudzio sa recimo 1176LN i Pultec jer mislim da bi tako imao "veci attack" i lakse "izlazio", a mislim i da bi trebalo da bude nijansu svetliji.
Ko sto rekoh, ne uzimaj ovo za ozbiljno... Napisao sam ti svoj licni trip...
Last edited by idekius; 19-10-2005 at 06:16 PM.
|