View Single Post
Old 08-10-2005, 01:37 AM   #12
BB
Junior Member

Default Re: Savet od strucnjaka

OFF, da se malo bolje razjasnimo nas dvojica. ne volim ni ja iskljucive stavove, sve treba videti i probati jer se na drugi nacin i ne moze suditi o necemu realno.

Sto se tice poluironicnog tona problem je sto ovaj vid komunikacije ne moze da prenese nacin na koji se o necemu govori pa makar i uz sve ove smajlije koji su nam na raspolaganju. moj komentar je trebalo vise da bude kao neko opusteno zezanje ali izgleda da nije naisao na takav prijem. Ok, ako sam te na neki nacin uvredio ili podcenio stvarno se izvinjavam, nije mi bila namera.

A sad rec dve o temi ako se slazes.

Koliko sam te razumeo ti mislis da ja pljujem po Rolandu zato sto imam Korg? Bojim se da su neke teze tu zamenjene. Naime, ne govorim ja u prilog Korga zato sto ga imam, nego ga imam zato sto je takav kakav je.

Moram da ti dam kracu istoriju mojih odnosa sa klavijaturama. Duzi niz godina se srecem sa raznim klavijaturama i aranzerima. Najveci deo tog niza godina sam bio vlasnik proizvoda firme Roland. NJima sam bio manje ili vise zadovoljan, to sad uopste nije tema ove price. Jednog dana sam otisao kao gost na jednu svadbu (eh, sta sve covek ne radi zbog visih ciljeva ) i tamo jos na ulazu u salu cuo nesto prilicno neverovatno. Pre svega, bio sam ubedjen da je u sali bend. Usao sam i shvatio da jedan momak svira na necemu sto ja uopste nemam pojma sta je?!?! Ali mnogo dobro zvuci. Na razne nacine sam pokusavao da vidim sta je to, na kraju sam se setao ispred bine i video natpis KORG PA 80. Nikad cuo!

Poceo sam da se raspitujem kod muzicara koje sam poznavao medjutim niko nista ne zna. Gledali su me kao da buncam. Internet mi je malo priblizio tu misteriju. A u usima mi je sve vreme bio zvuk koji ja nikad nisam cuo ni na jednom Rolandu. Da naglasim, razglas je bio ispod proseka!!

Na kraju sam nekako posle 3 meseca uspeo da napipam lika iz Pozege koji ga je kupio. Otisao sam kod njega da jos jednom potvrdim sebi prvi utisak. Probao sam spravu i definitivno odlucio da je kupim.

E sad sledi nesto drugo. Pre toga sam bio upucen u neke modele Korgovih aranzera i nisu mi se dopadali. Da sad ne sirim pricu jednostavno Roland je ostavljao bolji utisak i srazmerno tome je bio zastupljeniji i popularniji. A sad pitanje ZASTO?!

Zato sto je Roland oduvek bio zaokruzeniji proizvod. Jendnostavno, ukljucis, sviras i to zvuci OK. Korg je bio sprava za zaludjenike, ljude koji su morali danima i nocima da edituju boje, efekte i pokusaju da iz sprave koja je napravljena za potpuno drugo trziste i sviracku filozofiju izvuku nesto sto se naziralo ispod povrsine. E sad, ako uzmemo u obzir da su 70% muzicara koji sviraju po raznim splavovima i folkotekama (bolje receno pustaju MIDI fajlove) bivsi harmonikasi, a ima i bubnjara, basista pa cak i ljudi koji uopste nista ne sviraju i da su to ljudi kojima je veliki problem da rukuju i mobilnim telefonom (ili da nazovemo stvari pravim imenom - potpuno su nepismeni za elektronske sprave), nije tesko zakljuciti kome ce se carstvu prikloniti. Ko da se bakce sa pravljenjem trube na Korgu kad lepo moze da izabere A 81 na bilo kom Rolandu, pocev od E16 pa nadalje. Zasto bi neko 3 dana prepravljao HOR na Korgu kad ima hor na Rolandu koji sasvim pristojno zvuci bez ikakvih editovanja (kojih btw nije ni moglo biti). I tu prestaje sva prica na temu zasto je tu rundu Roland, mislim, zasluzeno dobio.

Ali omiljeni ti Roland se poceo ponasati kao Microsoft ili nVidia i jos neki giganti. Poceo je da stancuje sve i svasta. Poceo je jedno isto da ponovo prodaje u vidu novog proizvoda. 234 E modela. Popunili su sve brojeve od 12 do 500!! A svaki sledeci model je imao 2 boje i 1,5 varijaciju vise od prethodnog. CISTA PLJACKA!!! Covece, tako nas seta i Microsoft ili Intel. Jedna te ista tehnologija koja nema nikakvog sustinskog pomaka, samo novi naziv i po mogucstvu sto veca nekompatibilnost sa prethodnikom.

Jos uvek postoji gomila likova koji se ubise hvaleci G800 ili G1000?! Ne mogu da razumem. Mogu da razumem da nekoga mrzi da prebacuje sve te silne fajlove na novu masinu, da je podesava do besvesti i da se navikava na nju. Ali ne mogu da razumem da tim ljudima nije bio problem da masno plate malo nasminkane boje sa Rolanda JV35!!! Sta je Roland zaista uradio od vremena E96? Malo toga. Sminkao jedne te iste izlizane boje, ubacivao kojekakve gluposti na koje se narod palio. i to je to.

Pogledajmo sta je Korg uradio. Ljudi su seli i osmislili masinu koja je toliko bolja od proslih modela da je prosto bilo neverovatno da je izasla iz iste fabrike. Ostvarili su NAPREDAK. Pomerili su stvari. Ima i pogodaka i promasaja ali su napravili nesto novo. Ubacili su neke nove koncepte. Napravili su masinu sa mogucnostima. Eto sad, disk dzokeji po srpskim kafanama mogu da pustaju MIDI fajlove na lagodniji nacin. Imaju brate 2 sekvencera pa udri. Mogu da prave i jukebox fajlove pa da spavaju za vreme drugog i treceg bloka. Mogu da ugrade razna prosirenja, prikljuce monitor pa da citaju tekst ako imaju problema sa dioptrijom. O samplingu ne bih ni da pricam. U stvari ne bih vise ni da pricam, mnogo sam pricao.

Eto, to je smer u kome ja razmisljam. Imao sam Rolanda ali me je Korg oborio sa nogu. Cime? Operativnoscu? Nisam bas ubedjen da u tom segmentu ima neku prednost. Jednstavno, zvuci dobro! Nije meni cilj da napljujem Roland kao sto ti kazes. Ja cak i ne tvrdim da je Roland los. Samo ne mogu da pri cistoj svesti kazem da Roland zvuci bolje. Mozda nekome iz odredjenih razloga odgovara ali da zvuci bolje....to ce mozda jednoga dana biti. I kada bude pozdravicu to. Ali prvo neka se skinu sa 15 godina starih farbi i manu kojekakvih touch ekrana, svetlecih prekidaca i ostale kozmetike. Neka urade NESTO NOVO!!!

Dakle, mozes ti nekome da preporucis Roland kao spravu sa kojom se lakse i lagodnije radi, kao spravu koja ima nesto sto ti odgovara a nisi nasao kod konkurencije ali nemoj pricati takve stvari da Roland bolje zvuci od Korga. Mislim, smejace se ljudi. Na kraju krajeva bitno je i ko svira tu klavijaturu. Ne zvuci isto kad je ti sviras ili neko drugi.

Btw. mozes li kako da mi objasnis kako to VA3 ima neogranicen broj usera?

POZDRAV

P.S. to 1 na 1 moze kad hoces samo mislim da nema svrhe.

BB is offline   Reply With Quote