1. Sto se pjevaca tice.
Ono sto tebi treba je koristenje kompresora.
Kompresor se gotovo uvijek koristi ili prilikom snimanja (ako ga imas na predpojacalu) ili kasnije kao plugin koji ...ajmo pojednostaviti... u danom omjeru (ratio/treshold) umanjuje/stisava sav signal koji prelazi odredenu glasnocu (treshold) te ga ujednacava u omjeru koji mu naznacis sa ratio. Ratio je znaci kolicina koliko ces taj signal koji prelazio treshold - smanjiti (za koliko dB). Ali to ti pise vjerojatno i u svakom helpu od svakog kompresora.
Kako se kompresorom ustvari cjelokupni signal stisava, tamo imas gain makeup kojim automatski sav signal pojacas.
Koristenjem kompresora dobijas vokal koji je "in your face", prisutniji, ujednaceniji...
2. Kod raznih samplova mozes primjetiti ako ih otvoris u npr Giga Studio Editoru da je kod nekih sampliran svaki poluton, a kod nekih npr. svaki četvrti ton. O tome najcesce (ali ne mora biti) i ovisi kvaliteta samog sampla.
Stoga naravno da je bolje da sampliras sto gusce.. ustvari isprobavaj pa kad razvuces vidi kada pocinje zvucati neprirodno.
Ali mislim da ti je to nepotreban posao. Samplovi elektricnih gitari vec postoje i najcesce su samplirani vrhunski primjerci tih instrumenata, stoga cemu se zezati. Ili snimaj zivi instrument ili koristi vec gotov sample. Ubit ces se od posla a nizasto ako ces sam samplirati. Razmisli samo imas li vrhunske micove, akusticki prostor i hoces li svaki ton samplirati u istoj glasnoci. Takoder, sjeti se da kod samplova inace imas sampliran isti ton u nekoliko dinamika (velocity). Mislis li i to raditi? Steta ako ne.. ne postoji instrument koji zvuci jednako sviran pianisimo ili forte...
Evo, toliko od mene.