Quote:
Originally Posted by clusterchord
hoce reci da su uobicajene skretnice nesavrsene, odnosno da rade pomak u fazi zavisno o frekvenciji (impedancija) , kao i vecina svih hardverskih ekvilajzera..
pa nastaje pomak izmedju, naprimjer, tranzienata na bas zvucniku i na HF zvucniku.. toga u realnom zvuku - naravno nema. zato govori o nedostatku realizma kod standardnih zvucnickih sistema..
bar sam to tako shvatio ovako nabrzinu.. nisam siguran kako ni dali je uopce moguce napraviti skretnicu da nema efekta faznog "farbanja" tj. pomaka ?!?
|
Moguce je. Jedini je problem sto se sva korigovana kasnjenja moraju namestiti na najvece kasnjenje u sistemu a to je obicno oko 5-15 ms na niskim frekvencijama, a tada dobijate nesto sto vas nervira a to je latencija. Ako bi se to samo delimicno uradilo, recimo za mid i tweeter, onda bi to moglo da bude i ispod 1ms (mislim na latenciju).
Dodato kasnije:
U slucaju off-line slusanja (nema korekcija zvuka u realnom vremenu od strane slusaoca) onda se mogu poravnati faze i kasnjenja na svim frekvencijama pocev od najnizih. Mada se mora reci da ni nema bas neke precizne metode za merenje faznih anomalija, nego se mora verovati da B&K mikrofon ima precizno izmerenu faznu karakteristiku (kako oni to "mere" mi nije bas jasno, pogotovo za sve frekvencije.)
Takodje treba pogledati IEC normu za merni mikrofon pa ce biti jasno o cemu pisem. To izgleda kao da izmerimo "na lakat", obelezimo kredom, a odsecemo hirurskim laserom... nema logike... ili sam ja nesto utripovao.
Quote:
poznata je stvar da su zvucnici opcenito najslabije razvijeni pretvornici (transduceri) od svih ostalih. cini mi se da postoje i drugi razlozi za to osim navedenog..
|
Ti problemi se ignorisu jako dugo, i verovatno niko ni ne zna sta je tu u osnovi. Produkcija muzike ne sme da koristi nista mnogo bolje za monitoring od krajnjih korisnika, jer rizikuje da to ne zvuci dobro kod njih, a s druge strane se razvijaju takvi "nosaci zvuka" od cijih karakteristika se dize kosa na glavi, i postavlja stalno pitanje, a na cemu cemo to mi da slusamo?
Bogi