Quote:
Originally Posted by OFF
Da li je meni soba ispala super ili......
Doduse, samo sam na brzinu protrcao test 10-100Hz, i od momenta kad pocnem da cujem signal, cujem ga skoro jednakim (cini mi se da su odstupanja nivoa jaaako mala, otprilike +- 1dB) nivom do 100Hz. S' obzirom da su signali jako kratki, da li je to dovoljno da se formiraju stojeci talasi, i da jasno cujem rezonanciju sobe, ako je ne daj boze ima? Kojim nivoom treba slusati, da nisam pretiho slusao? Isao sam do nivoa kada jasno vidim pomeranje membrana (ne preterano veliko) i osecam 'promaju' iz bass refleksa.
|
Evo me opet

Signali jesu kratki, i kada pratis rezonancije ne slusas sta dolazi iz zvucnika, nego se koncentrises na "sve ostalo". Potrebno je neko vreme da se stojeci talas formira, i to akusticari mere mikrofonima i softverima, sta god, pri nekoj solidnoj jacini, kada prevazidjes cujna izoblicenja, pocinje da se cuje i "sve ostalo".
Inace opaska "ne daj Boze", ne stoji, ne mozes proci bez stojecih talasa, osim ako ne radis na nekom sirokom travnjaku, pod vedrim nebom.
Neki trag mora da se cuje, i u akustici, kao i svuda u prirodi, nema apsolutnih resenja, nego samo kompromisa.
Hocu da kazem, ako ne zelis da radis pod vedrim nebom, onda moras imati stojece talase... manje ili vise kultivisane, ali ce oni postojati u nekoj meri.
Takodje treba znati da nisu svi stojeci talasi, kao ni sve anomalije koje ovaj test "razotkrije" smetnja uspesnom slusanju, koja od njih smeta a koja ne, treba tek proceniti...
pozdrav
Bogi