Thread: Test zvucnika!
View Single Post
Old 26-09-2005, 08:38 PM   #21
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Test zvucnika!

Quote:
Originally Posted by Gulanfer
Auuu , zajeban test. Mislim , slusam i ne verujem. Zvucnici mi sviraju razlicitom jacinom na raznim frekvencijama. Npr na nekim frekvencijama mi se jace cuje desni a na nekim levi zvucnik.
Slusaj jedan po jedan zvucnik, ako zelis da lakse uocis gde su problemi.
Zapisuj zanimljive frekvencije, pa onda uporedjuj.
Kada slusas oba zvucnika ISTOVREMENO onda dobijas raznorazno slaganje talasa, koji su uzrokovani njihovim polozajem. Signal u testu je jednak za oba kanala i nema nacina da se izbegnu ove pojave... tek kada svaki ponaosob budes "premerio" onda pokusaj da ih slusas zajedno.
U osnovi, treba da znas, test signal je MONO!

Quote:
Jel to do pogresnog polozaja zvucnika ili je do samih zvucnika ? Jos sam primetio da mi se javlja neko zvrecanje od 111 - 156.352 Hz . Neznam da li frekvencije pomeraju stvari ( casa, pepeljara sa adapterima i jos neke kutijice ) ili sami zvucnici zvrece ( doduse nije jako primetljivo ) ?
I jedno i drugo je moguce, nekima su se tresli prozori, nama se cuo
posluzavnik iz kuhinje, itd.

Quote:
Zasada toliko . Bozo mozel neki odgovor na ovo moje ( sad sam se us#~?ao ) ?
'Odmaaaaa!
Quote:
Inace pocinjem da ih cujem od 27.0118 Hz. Slabo ali se cuje.
Tesko je to proceniti barem za niske frekvencije... njih "cujemo" na razne nacine, a i pogledaj krive osetljivosti uha:
link1
link2

Kao sto mozes da vidis, tesko je tu biti precizan... na tim frekvencijama strasno slabi osecaj za jacinu, pored toga sto je potreban veci SPL da bi se
uopste nesto culo...
uporedi to sa opsegom od 300-3000Hz, i vidi koliko smo osetljiviji u tom
regionu...

pozdrav

Bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 26-09-2005 at 08:40 PM.
boggy is offline   Reply With Quote