Quote:
Originally Posted by ProkDu
Test 1000 - 24000 Hz:
Prvo sto sam cuo je rezonanca (buzz) levog tweeter-a na frekvencijama od 1090-1650 Hz, a sto je posledica posete jednog "majstora za zvucnike" koji je nonsalantno lupnuo po mrezici i ulubio je.  Tako da je morala biti ispravljena ubodom igle. GRhhhrrrrrrrrr.
|
To je malkice preniska frekvencija za rezonanciju tweetera.
Sta god "zvonilo", dobro je da si to cuo...
Quote:
Nisam bio siguran i za ovu jednu sivu celiju koju imam u glavi, ali posle ovog testa i slusajuci raspon od 2000-3500 Hz sam definitivno suguran da nema niceg unutra, uzevsi u obzir da odzvanja kao u praznoj prostoriji.
A sto se tice frekvencije ukrstanja, koliko cujem oko 3500 Hz kriva pocinje polako da pada, na 3700 Hz vec malo vise, i tek oko 6000 Hz cujem samo tweeter.
|
Tu treba poceti obracati paznju na analizu faze...
na 3700Hz mozes imati rupu zbog neke povrsine ispred zvucnika (mixer recimo), i promena polozaja slusanja moze pomoci da se ustanovi zbog cega se pojavljuje ta rupa. U najgorem slucaju tvoj zvucnik moze imati rupu u frekventnoj karakteristici u anechoic uslovima (gluva soba) sto moze biti posledica drajvera.
Takodje pojedini proizvodjaci ubacuju takve neravnine (takozvani "BBC deep") koji izaziva kod slusaoca prijatnost pri slusanju... sto nema mnogo veze sa namenom zvucnika vec se tice psihoakustike.
Jako je vazno da ustanovis koliko ti se levi i desni zvucnik razlikuju i koliko utice polozaj tebe i njih na tu razliku, takodje bi bilo vrlo mudro uvek odraditi i test sa iskljucenim drugim zvucnikom... ono sto si cuo kao rupu moze biti posledica comb-filteringa (periodicni filter koji se javlja zbog kasnjenja jednog zvucnog izvora u odnosu na drugi, a sire zbog razlicitog/nekoincidentnog polozaja zvucnih izvora, podrazumeva se da ih ima vise od jednog), zbog cinjenice da rade
oba zvucnika. I to je onda normalna pojava koja se uvek javlja kod visekanalnog slusanja, jedino mono nema problem sa tim, jer nema za kim da kasni, kao sto nema sa kim da bude koincidentan

.
Hvala na trudu.
Bogi