Re: Da li ovde spadaju pitanja i za bas gitaru?
Ja cu se posluziti iskustvom koje sam naucio od jednog starijeg kolege ....
Skapirao sam da sam u pocetku jurio dobar bas , pritome mislim ono ispod 100 Hz , a onda sam skapirao da se to ( kod zivog basa .... ) jednostavno dobija podizanjem eq a ......
Taj stariji kolega , stavlja bas u Fender twin gitarsko pojacalo i trudi se da koristi mikrofon koji ce da snimi definiciju basa tj ono sto se u snimku cuje kao sviranje instrumenta tj ono preko 200 Hz , a najvise oko 2 Khz i 5 Khz , ako se tu postigne dobra definicija uvek se moze dodati bas ...... preko ekvilajzera ili d112 kao drugi mic ......
U prilog ovoj teoriji ide i snimanje pravo u preamp .....naravno sve zavisi od muzike , ali jedan od boljih baseva u pop produkciji , po mom misljenju , u poslednje vreme je Biber .... Jare moje , koji je snimljen .... Japanac .... bas .... preamp .... i meni zvuci mrak ....
Sa druge strane ti uvek clean mozes da isteras u amp i da ga snimis koliko hoces boja i layerujes dok ne dobijes ono sto hoces ..... samo jedan savet .... nemoj da komplikujes .... uglavnom je jednostavno najbolje ......
Eto ako sam pomogao .......
Pozdrav
|