View Single Post
Old 15-09-2005, 08:15 PM   #9
Max
Pro Member

Default Re: Da li ovde spadaju pitanja i za bas gitaru?

Ja cu se posluziti iskustvom koje sam naucio od jednog starijeg kolege ....

Skapirao sam da sam u pocetku jurio dobar bas , pritome mislim ono ispod 100 Hz , a onda sam skapirao da se to ( kod zivog basa .... ) jednostavno dobija podizanjem eq a ......

Taj stariji kolega , stavlja bas u Fender twin gitarsko pojacalo i trudi se da koristi mikrofon koji ce da snimi definiciju basa tj ono sto se u snimku cuje kao sviranje instrumenta tj ono preko 200 Hz , a najvise oko 2 Khz i 5 Khz , ako se tu postigne dobra definicija uvek se moze dodati bas ...... preko ekvilajzera ili d112 kao drugi mic ......

U prilog ovoj teoriji ide i snimanje pravo u preamp .....naravno sve zavisi od muzike , ali jedan od boljih baseva u pop produkciji , po mom misljenju , u poslednje vreme je Biber .... Jare moje , koji je snimljen .... Japanac .... bas .... preamp .... i meni zvuci mrak ....

Sa druge strane ti uvek clean mozes da isteras u amp i da ga snimis koliko hoces boja i layerujes dok ne dobijes ono sto hoces ..... samo jedan savet .... nemoj da komplikujes .... uglavnom je jednostavno najbolje ......

Eto ako sam pomogao .......

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote