View Single Post
Old 15-09-2005, 04:56 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Razmak izmedju monitora

elem, nisam siguran, provericu, ali mislim da je bitno da je trougao JEDNAKOKRAKI a ne jednakoSTRANICNI... tako da ne moraju obavezno da daljine od usiju budu jednake medjusobnoj udaljenosti.. i da, sirina bi bila idealna da je 0.7 od visine tog trougla (h).
Time se valjda dobija bolji ugao (mislim 45stepeni a ne 60).. Udaljenost od zida, se racuna tako sto se dve ose koje se seku u centru zvucnika pod pravim uglom (znaci 45 stepeni u odnosu na prednju ravan), e ta osa bi valjalo da je na 70cm od zida.. Ako me neko ospori, uvaticu se za knjigu , pa cu da gi citiram...

i jos nesto, stojeci talas moze da prouzrokuje SLABLJENJE nekih frekvencija jer mu se vrh lako moze naci u kontra-fazi sa tom istom frekvencijom koju zvucnik salje. Takav slucaj imam u studiju u kojem radim, da se bassevi cuju najmanje u sredini sobe, cak jako nerealno malo. soba je 4x4... U svakom slucaju oni izazivaju i naglasavanje freq, kao sto ova soba bubnji pri zidovima, ali verujte mi da u centru sobe ima tolko malo basseva da je to smesno. Zato je mixer i sediste tonca pomereno nekih 50cm unapred u toj sobi...
Arthur is offline   Reply With Quote