Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Sta dalje?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9817)

Akyboy` 04-11-2004 06:58 PM

Sta dalje?!

:?: :!: :?:

ok ... zavrsio sam jednu pesmu (odsvirao) .... sta sada?:) imam neke efekte (neinstalirane)... i to ali pojma nemam sta gde i kako ... mozete li mi ukratko objasniti sta dalje?

Jednostavno zvuci suvo i prazno :)

Hvala StudioTON-u na predlogu :)

Hvala

kVu 04-11-2004 10:40 PM

Instaliras neki VST host program (Cubase, Nuendo, Sonar, Logic)... Posle toga instaliras recimo Waves Direct X i VST pluginove... Importujes trake u taj program i kreces sa radom... ukratko ;)

Sto se tice koriscenja efekata, nikada i ni u kom slucaju nemoj da stedis procesorsku snagu na reverbu! To je najbitniji efekat u studiju, posle njega idu svi ostali.

Ajde reci koju vrstu muzike radis pa malo vise da ti pomognem... ;)

pozdrav!

Akyboy` 05-11-2004 12:06 AM

Narodnjake uglavnom pomalo i zabavnu

Imam Cubase i zavrsio sam MIDI snimanje recimo imam 10 kanala i na svaki vucem neki od soft samplera ili sta mi vec treba...

Probavao sam onaj reverb sto ima vec u cubase i zvuci ocajno :) nije mi to to ... nekako kad slusam neku gotovu pesmu sto je vec uradjena cujes da ima efekat al ga ne cujes:)

Mozda ne znam kolicinski da ubodem :)

Hvala jos jednom

kVu 05-11-2004 12:47 AM

Evo ovako, ukratko. Probaj recimo Waves - IR1, Renaissance Verb, Timeworks i sl...

Na vokal neka ti ide uvek poseban reverb i to sa predelay-om od nekih npr. 50-60ms... Ovo ce pomoci da se reci cuju jasno i cisto a da opet ima neki odjek. Takodje, mozes uraditi i delay na vokal ali to treba tako uraditi da se ne primecuje. Dakle, da ne smeta a cuje se kad se skoncentrises! :)

Ostalo je sve stvar licnog izbora, ali postoje neka pravila kojih se treba drzati. Recimo za kick, bass i sl. nikad se ne postavlja dug reverb vec neki kratak room, a ne mora ni uopste u principu. Sve zavisi od ukusa. Na kicku valja staviti neki room jer onda kick u mixu zazvuci punije i dublje.

Inace, najcesca greska je kada neko stavi dugacak reverb na sve instrumente i kada se "predozira" sasvim nepotrebno. Svaki instrument mora u mixu da ima jasan prostor u horizontalnoj osi (panorama), vertikalnoj osi (frekvencijski) i po dubini (reverberacija). Dakle, logicno... Kick (noga) ide napred, lead vokal ide napred (zbog toga je ona gore prica sa predelayom), bass napred, ostalo je stvar izbora. To je ono sto se popularno naziva "prezentnost". Naravno, ne valja ni ako stvar zvuci sirovo i nenashminkano. Oslanjaj se iskljucivo na sluh i uporedjuj sto cesce svoj zvuk sa nekim drugim kojem tezis. To je jako bitno za dalju nivelaciju i automatizaciju kanala da bi sve to na kraju moglo kvalitetno da se izmasteruje.

Aj i ovo da kazem za aranzman npr. Opet, najcesca greska koju ljudi prave je "prazan hod" u aranzmanu. Npr. vokal je primaran, instrumenti ga prate i izmedju stihova recimo postoji deo takta koji nastavlja da svira to sto svira potpuno isto kao i kada vokal traje. Tu se obavezno mora popuniti taj "prazan prostor"! Dakle, sitne male improvizacije uvek moraju ici i popuniti to. Da li ce to biti bass, gitara, prelaz na bubnju ili nesto cetvrto, opet tvoj izbor. :) Ili sto ce reci, svaki instrument, efekat mora imati jasnu dramatursku ulogu u celoj prici...

nije da je bas ukratko, al dobro... :)) slobodno pitaj sve sto te zanima. A ako i vec znas sve ovo, pomoci ce drugima nadam se... :))))

pozdrav!

Akyboy` 05-11-2004 12:58 AM

Ne znam i hvala :)
Upravo trazim one efekte koje si mi nabrojao.

Iskreno do glasa jos nisam dosao ... samo muzika ... (tek se ucim) znaci voleo bi da uradim jedno par pesama onako posteno pa cu onda o glasu da brinem :) Mislim da je to ok? nemogu sve odjednom.

Hvala jos jednom a ako nekom jos nesto pada na pamet korisno neka napise.

Hvala

Akyboy` 05-11-2004 01:00 AM

Ok nasao sam Waves - IR1 v5.1 :)

e sada kratko pitanje
dali ovaj efekat koristim samo za vokal ili i za sve istrumente?

kVu 05-11-2004 01:01 AM

Za sta god ti zazvuci dobro ;)

Akyboy` 05-11-2004 01:08 AM

Ok super... taman sam zavrsio verziju 5.1 ... sacu da probam...

Pitanje:

Korisitm SampleTank 2XL kao jedan od soft syntha
E sad me zanima sledece.
Posto on ima 16 kanala i recimo na kanalu 10 mi je bubanj kako sada da dodam externalni efekat samo na taj kanal? dali je to uopste moguce?

Hvala

Zid 05-11-2004 07:00 AM

Aky ako si mislio bash na bubanj,toplo ti preporucujem VST Batteri.Sa njim mozes farbati i manipulisati sa svakom komponentom bubnja posebno,i to sve u jednoj traci.Na bubnju od SampleTank-a ces morati dodavati efekte na cijeli bubanj,sto bas i nije pametno,jer bas,dobos,cinele,timpani zahtijevaju razlicite efekte,a u SampleTank-u to nije moguce razdvojiti.Sto se tice bubnja drzi se Batterija i neces zazaliti.
POZDRAV

SandRob 05-11-2004 07:28 AM

Quote:

Originally Posted by Zid
Aky ako si mislio bash na bubanj,toplo ti preporucujem VST Batteri.Sa njim mozes farbati i manipulisati sa svakom komponentom bubnja posebno,i to sve u jednoj traci.Na bubnju od SampleTank-a ces morati dodavati efekte na cijeli bubanj,sto bas i nije pametno,jer bas,dobos,cinele,timpani zahtijevaju razlicite efekte,a u SampleTank-u to nije moguce razdvojiti.Sto se tice bubnja drzi se Batterija i neces zazaliti.
POZDRAV

kako u sample tanku ne moze razdvojit, kad sample tank ima 8 stereo outputs!?
battery je ok, ali ako zasto nebi koristi i druge samplere ako mu odgovaraju i ima u njima dobar zvuk?!

a sto se reverba tice, nebi o tome koji je efekat najvazniji. sto se mene tice mogu zamislit da radin stvar bez reverba ali bez kompresora tesko bogami. :roll:
u svakon slucaju reverb ti nece nikad 100% dobro zazvucat na vokalu ako prethodno vokal nisi dynamicki sredi.
kad ga dobro obojis eq-om (po potrebi i ukusu) i iskomprimiras onda ce se i reverb uklopit.

inace, ti narodnjaci moraju rasturat, a taj 'nabrijani' sound se postize dinamickin efektima.

All times are GMT +1. The time now is 05:53 PM.