![]() |
44.1,48,96 ili 192(HD)kHz Sample rate???
Dali je bolje da neki ins ili vokal usnimas na 44.1,48,96,ili 192 kHz.
|
sto vise to bolje, ali neznan sto se dogadja kad se sve opet na kraju konvertira na 44.1 :?
neki kazu da je optimalna solucija 88.2 jer je onda algoritam za resampling jednostavniji: 88.2 : 2 = 44.1 meni neka logika govori da bi bilo najbolje radit na sto vise, a onda sa nekim kvalitetnim a-d i d-a konvertorima sve, nakon masteringa snimit (znaci ne konvertirat nego semplirat) na 44.1 ja neman iskustva po tomu pitanju jer san uvik radi na 44.1, ali kazu da i neki vst istrumenti bolje zvuce na vecemu rateu. e, sad.... :? |
Sto vise to bolje...
HD je brutalan (192), cuje se razlika i te kako. Sad na svakom je da odabere da li ce da downsampluje na 44.1 ili ce da radi na 88 i 176k ako radi za CD. Sto je po meni cool, mada su to jaaako male nijanse a treba ti ultrabrutalan monitoring da bi skontao sta je bolje, jednostavno zavisi od coveka, mixa... Recimo jedno vreme smo radili to tipa 88 pa na 44 pa je bilo strava, a za neke cue-ove je jednostavno bolje zvucalo sa 96 na 44.... igrarija :wink: |
tu si u pravu da vst instrumenti zvuce bolje ali kad ubacis jedno 5-6 vst plus neki plug in plus neku audio traku procesor pocinje da shizi(P4-3.0Ghz).Interesuje me pri konvert u 44.1 sa 192khz taj kvalitet se gubi ako neko ima iskustvo s tim nek pise.HVALA.
|
pa naravno da se gubi ako ga spustas na 44.100. Negde sam citao objasnjenje lepo prikazano u vidu grafikona razliku izmedju 96 i 44.1. Ne mogu da se setim ali ako da prijavicu.
U principu u pitanju su visoki tonovi koji se oduzimaju pri spustanju sempl rejta koje mi i ne cujemo ali oni definisu sliku zvuka i citavog mixa. Negde sam ovo citao ali ne znam gde. Najvise ces cuti razliku pri niskim tonovima, ako se uopste i moze cuti jer ljudsko uvo bez pravog monitoringa ovo ne moze definisati |
Sto ti je sampe rate manji, zvuk ti je sve vise distorziran. CD uvek radi na 16 bits-a i 44.1 kHz, a DVD na 24 bits-a i 96 kHz. Taj broj "44.1 kHz" nije tek tako postavljen ... naime poslednja kriticna banda (na engleskom "critical band") ljudskog sluha je na 22.050 Hz, i po Nyquist-ovoj teoriji sample rate frekvencija mora da bude 2 puta veca od Nyquist-ove frekvencije, sto je u ovom slucaju 22.050 Hz ... 22.050x2=44.100 Hz. Ako smanjis sample rate, i frekvencija sample rate-a ti je manje nego dva puta Nyquist-ove frekvencije (ili ti najvisa frekvencija u tvojoj pesmi) dolazi do distorzije, zvuk potpuno pocinje da se menja i vise nije isti ... ujedno dolazi do pojave "Alias-a".
Ako vas vise interesuje o ovome mogao bih malo detaljnije da napisem, i malo razumljivije jer sada nemam vremena pa sam sve ovo malo zbudzio ... ali je sve to oko sample rate-a bukvalno jedna filozozija!!! Poz. |
Ja radim na 48khz/24bit i mislim da nema potrebe posezati za jacim sample rate-om, jer kao sto je receno potrebna je ultrabrutalna oprema, prostor i ko zna sta vec da bi se to culo. A cisto sumnjam da iko od nas ovde ima i takvo uvo i iskustvo pa da dobije bolje rezultate radeci sa vecim sample rate-om... Sve je to po meni zasad jedan veliki trip... Iskreno, zaista bih voleo da me neko uveri da je jaci sample rate ujedno i bolji i da to i sam cujem, ali za sada neka ide ovako... Kod mene nema ama bas nikakve razlike, osim sto pojede hard za duplo... ;)
|
Ja radim na 48/24 ali, u principu, bolje je raditi na ?to ve?oj bita?i i herca?i! Razlog ?to i sam ne radim na ve?ima, jesta tej ?to imam jako mnogo projekata koje sam radio na lo?ijoj karti (koja je radila na 44/16) pa me mrzi uvijek iznova pode?avati Sonar4 i mixer od EMU-a 1820 za svaki poseban projekt.
|
Quote:
|
Ja sam pre radio na 48/24 a sada na 44/24 i nema razlike
|
All times are GMT +1. The time now is 06:24 AM. |