Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   Athlon 64 (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9069)

gorjan 20-05-2004 07:59 PM

Athlon 64

Pitanje za znalce: ocemo imati mi muzikanti kakvog profita od ove sprave u smislu tih 64bita ili sta je to vec...
Koliko znam Mac radi na 64, ali hocemo li mi PC mucenici imati kakve realne korisiti od ovog u dogledno vreme?

Anonymous 20-05-2004 09:44 PM

Dobar, ma odlican, samo jos nema zadovoljavajucih Chipova odnosno mainboarda da to sve sto AMD64 moze i sprovedu u delo kako valja. Bice i toga uskoro.

Boskovic 20-05-2004 10:14 PM

Kad bude 64bitni softver naravno :)

gorjan 20-05-2004 11:56 PM

jasno mi je to za software, valjda sledeci windows treba to da podrzi... Al tu valjda postoji problem sa PCI magistralom, znam da su npr Maudio ponudili besplatnu prepravku svojih kartica da se prilagode OS X-u, tj tom nekom novom protokolu, kako ja to shvatih.Mene zanima da li postojeci PCI hardware podrzava 64bit-a ili ce biti "ajmo svi evre na sunce" :?

ridge 21-05-2004 12:37 AM

Bice daj jevrice u nase prstice nemoras uopste da sumnjas u to :twisted:

puRe 21-05-2004 09:00 AM

Quote:

Originally Posted by gorjan
jasno mi je to za software, valjda sledeci windows treba to da podrzi... Al tu valjda postoji problem sa PCI magistralom, znam da su npr Maudio ponudili besplatnu prepravku svojih kartica da se prilagode OS X-u, tj tom nekom novom protokolu, kako ja to shvatih.Mene zanima da li postojeci PCI hardware podrzava 64bit-a ili ce biti "ajmo svi evre na sunce" :?

to je PCI express protokol i on nije povezan toliko sa 64-bitnom platformom (valjda)...a Mac je dodatno uveo i promenu voltaze kod PCI slotova te je zato i bila potrebna zamena.

gorjan 27-05-2004 06:52 PM

Quote:

to je PCI express protokol i on nije povezan toliko sa 64-bitnom platformom (valjda)...
evo bas pronadjoh u strucnoj literaturi(mesecna stampa, naravno) da ce PCI Express biti 64bitni i shodno tome ce podrzavati oko 10 puta vecu prohodnost od PCI. Eto, moci cu da odjednom teram 80audio kanala. Jos da kupim 79 mikrofona :? i eto razloga za prelazak na Athlon64...

diviner 27-05-2004 09:52 PM

Quote:

Originally Posted by gorjan
Quote:

to je PCI express protokol i on nije povezan toliko sa 64-bitnom platformom (valjda)...
evo bas pronadjoh u strucnoj literaturi(mesecna stampa, naravno) da ce PCI Express biti 64bitni i shodno tome ce podrzavati oko 10 puta vecu prohodnost od PCI. Eto, moci cu da odjednom teram 80audio kanala. Jos da kupim 79 mikrofona :? i eto razloga za prelazak na Athlon64...

Prohodnost nije toliko bitna samo za usnimavanje sto veceg broja "kanala"! Dosta bitnija je stvar routinga sto veceg broja nezavisnih kanala u virtualnom digitalnom mixeru same DSP kartice (1 kanal-->jedan stream, 32 wav kanala = 32 streama = 32 kanala kartice) . Na to se ide :!: !

Takodje, Athlon 64 ce svoju punu agilnost iskazati kroz tek nadolazece vrijeme, kada se konacno na trzistu nadju 64-bitni windows, kao i 64-bitne audio aplikacije (ne mjesajte 64-bitne aplikacije sa trenutnim pluginovima koje interno obradjuju sa floating point preciznoscu od 64 bita...oni su spolja i dalje 32 bitni, te moraju raditi resampling). Toliko bitna stvar nije 64-bitna rezolucija :!: (jer je i 32-bitna u domenu digitalije dovoljna za "savrseno ocuvan zvuk"), vec je najbitnije rasterecenje (obrada u 64-bita podrazumijeva obradu dva 32-bitna podatka simultano) kao i povecana moc procesiranja, efekata, obrade podataka u bilo kom domenu, koje ce tada stupiti na scenu!

Sad za sad, ne isplati se kupovati Athlon 64 platformu, jer je skuplja a trenutno nebitno snaznija. Takodje, kada 64-bitni softver konacno preuzme primat, vas XP3000 ili 3200 vjerovatno nece vrijediti vise od 50-ak ? ! Izuzetak cini ako znate sta radite, pa uzmete trenutno veoma povoljan i dobar primjerak Athlon64 XP2800+ procesora (koji je dosta jeftiniji i potencijalno bolji overkloker), pa ga propisno OC-ujete na dosta visi rejting ;)

gorjan 27-05-2004 10:53 PM

Quote:

Dosta bitnija je stvar routinga sto veceg broja nezavisnih kanala u virtualnom digitalnom mixeru same DSP kartice (1 kanal-->jedan stream, 32 wav kanala = 32 streama = 32 kanala kartice) . Na to se ide !
Kad bas o tome pricamo, u specifikaciji nove RME kartice nadjoh podatak
TotalMix: 512-channel mixer with 40 bit internal resolution

Pa se meni sad namece mnogo pitanja bas u vezi onog sto si rekao i ovog podatka...
Laicki, ne vidim sustinu jos veceg podizanja broja internih kanala sem cistog prodajnog marketinga
Quote:

vec je najbitnije rasterecenje (obrada u 64-bita podrazumijeva obradu dva 32-bitna podatka simultano) kao i povecana moc procesiranja, efekata, obrade podataka u bilo kom domenu, koje ce tada stupiti na scenu!
Ovo je vec super i za to navijam!

All times are GMT +1. The time now is 08:46 PM.