![]() |
ORKESTRALNA SIMULACIJA UZ PANNING, REVERB I CHORUS
ORKESTRALNA SIMULACIJA UZ PANNING, REVERB I CHORUS
Za postizanje simulacije orkestra, njihove karakteristike smjestaja moraju biti uzete u obzir. Dolje slijedi tabela gdje je konvertiran ? raspored instrumenata u prostoru - panning, ? njihova dubina ili blizina za ciju implikaciju koristimo reverb (odnosno vremensko kasnjenje prema udaljenosti) ? te vrijednost chorus?a koja pokazuje odnos izmedu dijelova sa obracanjem paznje na njihov stvarni broj (udvostrucenih) instrumenata U tablici (koja bi bila jasnija i ljepsa da mogu jednostavno iskopirati tekst iz word-a, a da ostane formatiran - decki sredite toooo!!) je koristen rang MIDI kontrolera od 0 ? 127 (0-skroz lijevo, 127-skroz desno). Vazno je napomenuti da su glasnoca i dinamika nota posebno vazne u produciranju efekata u prostoru sa reverbom i panningom, takoder. Tablica koja slijedi bazirana je na grafickoj ilustraciji iz knjige ?Musical Instruments of the World ? An Illustrated Encylopedia by the Diagra Group?, 1976, str. 292-295. __________________________________________________ _______________ Code:
Orchestra 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 ====== *Chorus colums 1-3 refer to # of instruments for "typical" orchestras*1=Romantic (c.1850) *2=Classical (c.1790) *3=Baroque (c.1720) %=2 Oboes plus 1 oboe d'amore and 1 oboe da caccia |
Znam da je tablica nejasna jer se sve stisnulo. Ali ako sto pomaze.... znaci - prva 4 stupca odnose se na panning, pa slijedeca 4 na reverb, pa posljednja tri na chorus koji moze varirati u postocima, kao uostalom i sve ostalo za sto postoje 4 navedene varijante.
Ja chorus ne koristim uopce (ili stvarno malo), jer jednostavno koristim samplove grupa instrumenata (vise oboa ili flauta itd.). Uglavnom, ovaj panning stvarno ima utjecaj na dozivljaj stvarnosti orkestra. Naravno, obratite paznju na to da ako radite sa nepotpunim orkestrom ili samo sa npr. violinama (bez viola, cella i kontrabasa) da je to onda sve malo drugacija prica. Sto se tice aranziranja gudaca za pop glazbu, o tome cu pisati slijedeci tjedan. |
Ovo je stvarno mocna stvar...hvala ti :wink:
|
Quote:
|
Quote:
|
Ko me zove ? Ko me viche ? :P
|
Quote:
|
Hehe, bravo Anita !
|