![]() |
savet za mnooogo spušten štim
dakle imam nekog standardnog ibaneza sa flojdom i potrebno je da snimim neke power chords ali štim mora kompletno biti spušten za 7 polutonova, dakle da E žica postane A. Imate li neki savet koji set žica kupiti i eventualno šta još uraditi a da to sve zvuči utegnuto?
|
A koje sad žice imaš na instrumentu? Mislim, koji promer?
Pozdrav, Vasa P.S. Kad bolje razmislim, ja bih na tvom mestu najpre probao da uposlim bas. Manje je cimanja nego da rekonfigurišeš celu gitaru zbog par kvarti/kvinti. |
Re: savet za mnooogo spušten štim
ernie ball 11ice (ljubicaste) i gitara je sad u D štimu. iskreno nisam ni probao da spustim za toliko da probam jer ima malo vise posla + bih verovatno morao i jednu ili dve opruge da skidam pozadi pa opet podešavanje. ideja je da se svi power chords odsviraju na prve dve zice a taj A mora biti najdublji :) bass nažalost nemam mada nije isključeno da je pozajmim pa da probam i to kao layer, hvala na ideji
|
Pa sad... ako uzmeš drastično deblje žice (što bi bilo nužno, čak .62 ili više za najdeblju) pitanje je da li će ući u konjić. Jebiga.
Pozdrav, Vasa |
a šta ću, eksperimentisaću malo. ništa ljepše od eksperimentisanja :D
|
Quote:
Note će ti biti (od deblje ka tanjoj žici) A, E, A, D, F#, H (tj američko B) E sad debljina je relativna stvar. Meni su 6 debljih žica sa sedmožične gitare upravo ovih 6 tonova, a za to uzimam 9 - 46 komplet i odvojeno kao sedmu žicu 60 ili 62. U tvom slučaju, mislim da nešto ovakvo radi posao: http://www.daddario.com/DADProductDe...a_Heavy__12_60 A ako baš moraš da spustiš sve za kvintu dole umesto ove varijente koju sam ti pomenuo gore, onda možda nešto što je još malo deblje: http://www.daddario.com/DADProductDe...e_Light__13_62 Da ne navodim sad redom sve komplete ostalih brendova, u principu traži nešto gde ti je oko 12 najtanja žica (13 ako ih sve spuštaš za kvintu) a najdeblja bar oko 60. Čisto da znaš iz kog ugla pričam, lično preferiram da su mi gornje žice tanje za bending a da su deblje stabilnije u štimu, zato na običnom štimu koristim 9 - 46. Dakle da znaš da ne volim stravično predebele žice, pa su ti ova dva kompleta koje sam naveo negde minimum da ti štim bude stabilan kad si naštimovan nisko. Mislim da ćeš imati problema da ti kod udarca žica ide značajno iznad štima ako staviš išta tanje od toga. Ako imaš floyd, a ovo ti je samo za snimanje, predlažem ti da uzmeš neki kockast komad drveta i obradiš ga tako da ti tačno zaglavi floyd sa zadnje strane da ne bi morao da se drndaš sa balansiranjem bridge-a i zavijanjem šrafova nazad pa opet vraćanjem ako ti posle treba drugačiji štim. |
e da, imao sam vec parce stiropora unutra namenjeno bas u te svrhe ali sa manjim spuštanjem tonaliteta :D mislim da će ove 12ice završiti posao i poslušaću te za drop A štim. Videću, moraću u svakom slučaju da odvojim jedan dan da se bavim samo tim, ali vredeće. Hvala! :)
|
mi sviramo drop A# , ernie ball not even slinky 12-56, lepo sve izlazi. :)
|
Quote:
|
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 08:57 PM. |