![]() |
Enormna Blajsna : Ona i mi
Ne?to novo :
<iframe width="640" height="390" src="//www.youtube.com/embed/DXnsNpbU_Qo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
Re: Enormna Blajsna : Ona i mi
Smirujuća pesma, odlično pripovedanje, muzika nepredvidiva (veliki plus) i puna detalja...
|
Plus: odličan mix, kristalno jasan sound, i prilično ubedljiv. Čak prilično dobro skrivene neke mane samog snimka (ovo će ti Paja potvrditi da sam i njemu rekao ;) )
Jako ubedljivo otpevan muški lead vokal (performans) Minus: Sama pesma mi ič nije jasna, text je previše hiperboličan,i van opravdanja patetičan. Hristina, iako jako ubedljiva, dosta nerazgovetne dikcije maternjeg jezika (rekoše mi da retko peva na istom). Čak mi i taj momenat kad se ona pojavi potpuno suva, na prvo slušanje učinio kao greška (razumem dramaturško opravdanje, i često mu pribegavam, ali NIKAD ne ostavljam vokal toliko suhim, bar neki lažni chorus na minus milion db da se ne identifikuje ) . Uzgred, tu je jedan od relativno lošijih sviračkih momenata na gitari, ako se ostavlja tako samom, mora da bude potpuna pobeda tejk. Što bi Awacs rekao, formalni plan pesme niđe veze, zbrda zdola, neretko presvirano. Jako dobro svirane klasične deonice, i solidno osmišljene, al opet mi dosta štrče iz aranžmana, kao da su isforsirane, što važi i za haos od pratećih vokala. Daleko od toga da ne razumem ovakvu muziku, samo ako se poseže za tim haosom, mora se imati dublje opravdanje u samoj ideji pesme, a ovo mi ni tamo ni ovamo - nit je komercijalno (previše haotičnosti), nit je art-y (previše komercijalno pevanje i emotivnost) i sl. Cela pesma ima dosta odličnih momenata - groove, super popuna drugog i trećeg plana aranžmana, šteta što se nije malo više uhvatila za glavu i za rep, bolje osmislio text, i maalko samo pojednostavila sama kompozicija, bila bi drastično prijemčivija ljudima. Ovako ostaje samo kao neka pokazna vežba, šta ovi momci mogu i umeju, i šta će tek da pruže, ako se malko skoncentrišu na svog slušaoca, a ne samo na svoje vizije. Sve ovo pišem jer momke dobro poznajem, i veoma cenim, znam kolko gore od želje, i koliko su se cimali i oko ovoga, te im pružam ovu iskrenu kritiku kao podstrek da rade dalje, jer definitivno imaju nota u sebi, samo malko da izoštre još fokus, i mogu biti pravo osveženje. i da, ime projekta je kataklizmično, al' i to sam im odavno rekao :) p.s: Spot manje više uspešno podržava haotičnost same pesme, što i nije pozitivno u ovom slučaju, mogao je da posluži nekom konciznijom pričom da da opravdanje svemu . |
Hvala na detaljnom elaboratu. :) Preneću momcima iz benda pa je sve ostalo, u vezi sa tim krupnim odlukama, na njima.
|
Rekoh ja da nije idealna odluka da ?enski vokal bude "barut" suv, al' producent zapeo "suvo, il' nikako!"
:grin: |
Sviđa mi se ta neka oprečnost u pesmi.
Sad, svako ko voli muziku, produkciju - interesantno je! No većina ljudi su slušaoci. Kao slušaocu meni je falio neki catch...isprekidana je...i kad se desi taj neki vajb...prekinu ga... Ni tekst ni muzika to ne nadomeštaju! Produkcijski je za moj ukus sjajno! :thumbsup: Ima taj suv vokal...da, ali, meni to ne smeta, posle je "omokrio" pa ide nekako sve... Više mi smeta onaj nedostatak melodičnosti i to što nema hajp-vajb, šta god...rekoh već... Ima lošije odsviranih i isproduciranih pesama pa te "uhvate'... Ovde je slučaj da sam je čuo, oduševio se i nemam želju da opet pustim...:cry: |
Quote:
|
Quote:
Tako se de?avalo da kad "produciram" albume, neke pesme lete sa ploče, neke se spajaju, neke stare osve?avaju, nekima se menja tekst, kompozicija i aran?man do mile volje. Takvih albuma sam u ?ivotu ukupno uradio mo?da 3 komada, gde mi je do kraja data sloboda da se time bavim. U svom mom ostalom radu za 10 godina, a tu ima vi?e stotina pesama na nekoliko desetina albuma i mixeva, uglavnom nisam imao tu slobodu, jerbo danas bendovi i artisti sami sebi plaćaju svoje radove, i uglavnom veruju da oni to znaju najbolje, i "odkud ti ideja da ima? pravo da mi sugeri?e? da je moj tekst ili solo glup??" I dalje, svaki put se iznerviram i čini mi se da nikad neću oguglati na to :banghead: |
Haj'mo dalje:
Vuk nam napi?e ?ta je i kako snimao, pa ćemo o miksu. Vuče? |
Tehnologija snimanja je bila vrlo jednostavna :
Vokali, gudači i akustična gitara(Ovation CC024) su AKG C414(bar ja to tako pamtim) > API A2D. Električne gitare(G&L GF/Legacy i tu i tamo Fender Telecaster) su uslikane DI u ff800 i kasnije reampovane(Radial), a lanac je bio Blackstar (model : Pajino pojačalo) > Cascade ribon (model : neki) > API Čime je tačno uslikan bubanj se ne sećam, ali sam gotovo siguran da su overi išli u API a sve ostalo ili u Presonus ili ff800 direktno. Bas(Fender JB) je direktno slikan u ff800. Rhodes i Hammond su NI a klavir je XLN, ali su direktno snimani kao audio jer...me izuzetno mrzi da se maltretiram sa midijem. Lonci, šerpe, kamenčići i staklići su raznorazni kontakt semplovi. Gudači su slikani pult po pult tj. po dva instrumenta simultano i slikani su mono. Imali smo po dva izvođača u svakoj sekciji ali smo odglumili 8 prvih violina, 6 drugih, 6 viola i 4 violončela. Gitarsko pojačalo je bilo poseban krug pakla pošto kontrole na njemu gotovo da nisu reagovale čak ni na ekstremno pomeranje levo/desno. Tu sam bio u situaciji da u njihovo ime izaberem da li da bukiraju još jedan dan u studiju i donesemo moje pojačalo ili da snimimo BS i da se sledeći put Paja seti da proveri da li je pojačalo ispravno pre nego što ga donese. Ljudska greška i svakom je moglo da se dogodi, posebno u frci u kojoj je rađeno sve. Sem korekcije intonacije na gudačima, edita gotovo da nije bilo, osim ako lepljenje dva tejka bubnja i tri tejka glavnog vokala ne računamo kao ozbiljne kozmetičke zahvate. Istina, napravili smo par čudnih rezova na ta dva tejka bubnja jer smo imali raznorazne artefakte u snimku, proizvedene blagim neiskustvom u studiju, a žurili smo, kao što sam već rekao. Generalno, uzevši u obzir da prvi put snimaju nešto ovih dimenzija, vrlo su se lepo snašli. |
All times are GMT +1. The time now is 08:08 PM. |