![]() |
Muzičke kartice/audio interfejsi zbog čega se tapka u mestu?!
Surfovao sam po internetu u potrazi za boljom karticom od moje trenutne i jedine emu 1212m i jedino do čega sam došao,a da je korak "napred" je Lynx L22.Kartica skuplja nekoliko puta od Emu 1212m,ali pitanje da li je toliko puta bolja od iste po svemu onome što sam pročitao,ali to sad nije ni bitno.Bitno je da su to proizvodi od pre više deset godina,što me posebno iznerviralo,pa da li je moguće da deset godina kasnije nisu pokušali da naprave ništa bolje od toga.Naišao sam na gomilu entuzijasta koji su pravili razne modove sa gore pomenutim "prizvodima" jer im je
verovatno dosadilo tapkanje u mestu i želeli su da dobiju više.Pri svemu tome Gore navedene kartice još uvek drže cenu,tu se nije mnogo toga promenilo.Da li je uzrok što će PCI,a boga mi i Firewire u penziju pa ko veli nek traje dok traje. Da li je moguće danas(10 godina kasnije,21 vek,ej)napraviti sličnu revoluciju onoj koja se desila kada su se Emu 1212m i Lynx L22 pojavile ima li prostora za napredak i zbog čega se tapka u mestu. |
Re: Muzičke kartice/audio interfejsi zbog čega se tapka u mestu?!
Nisam do kraja shvatio sta je to sto ocekujes novo od kartica...tj. zbog cega tapkaju u mestu po tvom misljenju ? .... samo pitam , da me ne shvatis pogresno
|
Npr. bolju AD a pogotovo DA konverziju mislim da tu ima mesta za napredak.Da li 10 godina kasnije ima pomaka ili je to to.
|
Muzika generalno "krupnim koracima" nazaduje...zašto bi tehnologija napredovala?
Za ono što se smatralo "smećem" iz 70-ih i 80-ih i kasnije, sad je to "klasika", "standardi", itd...remiksuje se... Za šta da se "probija" limit...? Za iPhone ili sluške od 5 eur...? Zvučnike na "plazmi"...? Hifi 9.1 sistem...? Sve ostale sinonime najgoreg zvuka...? Lično mislim da imamo i previše toga ponuđenog... Ali ideje presahnule... |
Prilicno se slazem sa Bockijem, ali cu samo dodati da sto se tice AD/DA konverzije jeste znacajan napredak u odnosu na pre 10 godina, e sad da li za tim ima potrebe to je druga stvar, jer da bi cuo boljitak u AD/DA moras i ostatak stvari imati u skladu sa tim ( slusanje, prostor) inace nema neku preteranu svrhu...a da ne govorim o ceni koju moras da platis za to nesto bolje ...barem ja tako gledam na to
Kada sam presao sa RME Multiface (model sa pocetka 2000-tih) na RME UFX cuo sam znacajnu razliku na bolje ,a da ne govorim o ostalim funkcijama i pogodnostima koje je donela nova kartica, e sad kad bih hteo jos bolje od toga morao bih da doplatim mnogo puta vise bez da dobijem toliko puta vecu raliku ka boljem , takoda se opet svodi na isto...da li cilj opravdava cenu |
Re: Muzi?ke kartice/audio interfejsi zbog ?ega se tapka u mestu?!
Quote:
|
Re: Muzi?ke kartice/audio interfejsi zbog ?ega se tapka u mestu?!
Cini mi se da si prevideo jednu cinjenicu, a to je da su audio interfejsi takvi kakvi jesu, kao i aiva linije, kompromisi koji su dovoljno dobri za veliki broj ljudi.
Ako nisi zadovoljan svojom aiva linijom u koju je strpano sve djuture, kao u audio interface, ti onda pocnes da kupujes po komponentama, sa kojima mozes sam precizno da odaberes koliko skup konvertor hoces, koliko skupo pojacalo, koje preampe itd itd, ovako da odes u prodavnicu pa da uzmes interface na kome je sve super za 200 ili 500 evra ne ide, kada svaka komponenta pojedinacno moze da bude mnogo skuplja od celog interfejsa. |
Metric Halo uredjaji, Lynx Hilo i Aurora, Apogee Symphony, UA Apollo (+Twin)... Ne vidim sta ovde fali u kvalitetu (da ne pominjem i nove SSL i RME MADI uredjaje)?
PCIe interfejsi polako nestaju, lii sluze vise kao interfejsi (gde se mora) ka eksternim konvertorima. Firewire se zamenjuje Thuderboltom, a USB2 ostaje kao "dovoljno dobra" varijanta za mali channel count. Doduse, polovina ovih su Mac-only uredjaji, ali ko jos koristi PC za produkciju ;) |
i ja mislim da ima pomaka,usled vrtoglavog kretanja trzista i komercijalnog smisla,nuzno je bilo implementirati dodatne mogucnosti kao rezultat evolucije workflow-a DAW sistema.O istome razmisljam kao disco violence vec neko vreme i posle dugog razmisljanja doneo sam odluku da uskoro pazarim audient id-22 koji je sa mog stanovista dovoljno razuman upgrade sa Emu-a.Nisam ga jos cuo na delu,planiram to odraditi u skorije vreme pa onda definitvno odluciti ali po komentarima i reputaciji audient-a ne sumnjam da je to to.Ozbiljna konverzija,poznato dobri preampi,monitor kontroler,prosirivost,mobilnost itd itd...All in one uredjaj kojem se nema sta zameriti ni u cemu,sem toga da se jos uvek cekaju drajveri za win....ali bi se sa njim presaltao bez da imam sta protiv i na osx.Drajveri za win se ocekuju uskoro tako da dok skupim kintu verovatno ce biti i win opcije.Skoro im je znacajno pala cena,oko 550Eura mogu da se nadju sto je totalna pobeda u odnosu na rme,lynx itd...Malo sam zapaljen na njega napamet jer iskreno,nisam imao prilike videti ga kod nas i probati ali to je neki moj verovatni skorasnji upgrade sa emu-a...
|
Jbg težak je život nas amatera,mi svoje nedostatke koji su brojni možemo da prikrijemo samo boljim spravama.Mada teško da nam i to može pomoći.
|
All times are GMT +1. The time now is 10:53 AM. |