![]() |
Dizajn studija i pregradni zid
Pozdrav svima, već odavno pratim ovaj forum i sve mi se čini kako vi?e čitam da sve vi?e i vi?e ne znam :)
Radi se o mom prvom studiju:) imam dvije sobe (jedna 2,8x3 , a druga 3,3x2 visina obe sobe je 2,8). Prostorije se nalaze u kulturnom centru, oblo?ene starim kamenim zidovima, tako da se i ne osjete vanjski zvukovi. Između soba se nalazi tanka prezida debljine nekih 10cm, vjerovatno od cigle. Ima jedan prozor koji je okrenut prema sali kulturnog centra koji je namjenjen kao re?ija :/ i jedan pvc prozor vanjski 1. Kako da zatvorim prozor koji gleda prema sali ? čime da ga oblo?im a da dobijem zvučnu izolaciju? 2. Mislio sam sru?it prezidu i spojit prostorije te napraviti recording room? Evo skice i evo kako sam ja to zamislio ? http://s29.postimg.org/6jlvl2wdz/sobaa_2.jpg http://s14.postimg.org/bm29df28x/studio_2.jpg |
Re: Dizajn studija i pregradni zid
ovo ti je vrlo mali prostor da dobijes ikakve profesionalne rezultate sto se tice akustike, jer uz ovakvu sirinu jednostavno nemas mjesta za neki tretman i jos da ostane nesto mjesta di radis.
sto se tice male prostorije za snimanje to bi bilo dovoljbo eventualno za neki vocal recording da je soba mrtva kolko je maks moguce. za prozor ti je najbolje napraviti od drva okvir, napuniti kamenom vunom, nakon toga stavis foliju onu najobicniju zastitnu, i zatvoris sa knaufom i prefarbas |
Znam da nemogu postić profesionalne rezultate, to i ne očekujem, jer sam početnik. :) ako me podje za rukom onda cemo se pro?irivati :)
Sad me intresuje kako da napravim gluhu sobu i dovoljno mi je samo sa vokala ili neku gitaricu ili harmoniku da se snimi, ni?ta vi?e. Kakav pregradni zid da pravim, ja sam planiro rigips+vuna+ rigips ? jeli dovoljno za vokale ? |
Quote:
Nek ti kraj radnog stola otprilike bude tu di si nacrtao prozor od rec rooma, ali to će? već orijentirati prema sweet spotu. Koje monitore koristi?? |
:( to mi je malo tu?no da nemam odmah rec sobu :) nez kako ću to :) koristim yamaha hs5 monitore. Ako ću već tako onda bi ipak zazido prozor koji gleda prema sali :)kako bi ispravljo pjevače ako oni budu koristili slu?ke jedino da i ja uzmeme slu?ke :)
|
Poslusao bih Eomsy-a na tvom mjestu. Nista tu nema tuzno, vjeruj :)
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Tako i ja radim ... closed slu?ke za izvođače, a za tebe mogu biti i bugs, mic za izvođače i bilo kakav mic da komunicira? s njima ... tako ti je puno "otvoreniji" zvuk kojeg snima?, a ni?ta od muzike ne "hvata?" micom osim one iz slu?ki, a ako su zatvorenog tipa, to "curenje" u mic je minimalno ...
Sent from Predator's phone |
Imam zatvorene slu?ke AKG K270 i mikrofon Blue Microphones Bluebird, ?to će meni mikrofon da bi komuniciro sa njima ? I kako bi sad rjesio unutra izolaciju? ?ta sve treba da bi napravio ?to kvalitetniji snimak ?
|
Quote:
Quote:
Quote:
|
Sory, pogrešno sam se izrazio, mislio sam na akustiku :) juče sam kupio sluške i rekli su mi da su zatvorene i najbolje su sto su imali od AKG-a :/ nisu me zar ***** :/ treba mi pomoć u akustici :) AKG K271 MKII.
|
All times are GMT +1. The time now is 07:10 PM. |