![]() |
Problem: Sistemski HDD (not detected)
Kada sam startovao PC jutros docekala me je ne bas prijatna poruka: sistemski HDD nije detektovan (u pitanju je WD Black 1Tb koji je "privremeno" koriscen kao sistemski i storage HDD - vec skoro 2 god...)
http://i135.photobucket.com/albums/q...ps0b3f20e7.jpg Kada udjem u BIOS, HDD je tu, prepoznat i sve izgleda Ok Iskljucio sam sve USB kablove i pokusao ponovo, ista stvar. Otvorio sam kuciste i premestio Sata kabl u drugi Sata port, ponovo ista poruka. Nemam trenutno drugi PC na koji bi prikljucio ovaj Hdd... Nadam se samo da nije ozbiljan kvar na disku :( |
Nasao sam Ubuntu 10 Live Boot DVD koji omogucava pristup podacima sa Hdd bez instalacije, znaci direktno sa DVD-a.
I sve normalno radi, tu su particije, vidim sve svoje fajlove... Pa zasto onda maticna pokazuje suprotno prilikom startovanja kompa, i dalje ista stvar. Da je problem u Windowsu pa bih shvatio sta to nevalja, ovako sam dodatno zbunjen - Linux sve normalno prikazuje ali ne mogu da bootujem Windows jer maticna "ne vidi HDD" ... |
Re: Problem: Sistemski HDD (not detected)
Cekaj, tebi sistem nece da se digne sa tog harda ? Sta se tacno desava ? Kakva je ono druga slika, jel to iz biosa, ili prilikom restarta ?
Nekada (cesto) na ploci postoji vise kontrolera, mozda je poruka za neki kontroler (marvel) koji nema nista na sebi nakaceno, proveri boot sekvencu u biosu. Proveri u uputstvu za maticnu, koji su interni a koji Marvell sata konektori. Ako nista ne upali, ubaci instalacioni Win CD i prati poruke. Kada ponudi repair windows, pokusaj sa njime da povratis MBR (master boot record), ali obavezno prvo proveri boot sequence u biosu, jer mi vise lici da je u pitanju tako nesto... |
Slike prikazuju sta se vidi na ekranu prilikom paljenja PC-a kao i posle restarta...
Boot sekvence su ok (oznacen je samo HDD) Druga slika je standardni prikaz pred bootovanje sistema (znaci posle toga bi trebalo da se pojavi logo Windowsa), ali jedino sto vidim je prazana crna pozadina sa donjom crticom (u gornjem levom uglu) koja blinka. Ugasio sam Marvell controler, i naravno ista stvar... Imam neki osecaj da je ostecen master boot record (samo ne znam kako, nista nisam dirao, najnormalnije sam ugasio PC sinoc...) Pokusao sam direktno iz BIOSa da uradim boot sa oznacenim HDDom ali desava se ista stvar... Boot sa optickog diska (Cd/dvd) radi ok. Posto imam samo DVD sa starom instalacijom Win7 (iz 2011), setup ne dozvoljava repair... Uzecu danas novi instalacioni dvd pa cu probati da odradim repair, mada brinem se da ce to poremetiti instalaciju koja je trenutno na hardu... |
Ako ne moze automatski da uradi repair, probaj ovo ovde - samo da udjes u command prompt i ukucas bootrec.exe /fixmbr, kao sto su dali na sajtu. Ostale korake ne moras, samo taj gde ima fixboot i fixmbr...
|
Quote:
Kada bih znao da moze sad direktno preko Linux live DVDa (posto imam pristup hddu) da se popravi MBR (ako je samo to u pitanju) bilo bi super. |
Quote:
|
Quote:
Desilo mi se par puta da se MBR poremeti zbog dual-boot sistema ali tada je barem nesto pisalo... Ovako ne znam na cemu sam, nadam se da je MBR u pitanju jer je to lako popraviti... Hvala puno u svakom slucaju... |
Mora biti da je do ovog sto psionic spominje...setup sedmice bi trebalo ako vec ne uspe u prvoj fazi da automatski repairuje, barem da ti nakon toga ponudi upravo te opcije repair tools, izmedju ostalih i cmd.
|
Nabavio sam novi DVD , ucitao startup repair, setup nije pronasao problem u sistemu. Onda sam otvorio Command Promt i vidim nekakav direktorijum "X:\Sources" umesto "C:\"
Kako god, probao sam FixMBR, restartovao komp i ponovo ista stvar. Zatim sam opet pokrenuo Command Promt i uradio listing particija: http://i135.photobucket.com/albums/q...ps1c936b78.jpg Windows ne pokazuje particije dok se na Linuxu (koji je takodje bootovan sa DVD-a) vide sve i imam pristup fajlovima... Na ovom HDDu od 1TB je slobodno oko 20GB a Command Promt pokazuje 1024 kb ?!?!?! |
All times are GMT +1. The time now is 06:47 AM. |