Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Da li praviti "studio" u ovoj sobi? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=44161)

Max D. 27-05-2013 08:20 AM

Da li praviti "studio" u ovoj sobi?

1 Attachment(s)
Pozdrav kolegama foruma?ima, situacija sledeća: planiram da pretvorim svoju sobu u radni prostor ("studio"), zanima me va?e mi?ljenje da li dimenzije prostorije dozvoljavaju bilo kakvo ozbiljnije razmi?ljanje o tome.

Soba bi bila prazna osim radnog stola (komp, monitori, klavijatura, uglavnom sve ITB), stola sa DJ opremom, bass gitare i pojačala. Objekat A na slici je dvokrilni prozor (dimenzije 125x95 na visini od 95 cm), B je polica uvučena u zid (dimenzije 125x80 sa oko 40 cm dubine) a C su ulazna vrata (nisu jo? namontirana, nemam dimenzije niti materijal).

Radio bih uglavnom samo mix u sobi, uz DI snimanje bassa i gitare, znači nikakva potreba za mikrofonima, a rad na akustičkom tretmanu se podrazumeva (moguće su i neke krupnije promene na sobi).

Znači, vredi li raditi ne?to sa ovim (i ?ta)?
Svi saveti i predlozi su dobrodo?li, hvala unapred :)

Arthur 27-05-2013 12:33 PM

Re: Da li praviti "studio" u ovoj sobi?

ako si spreman da je dosta smanjiš zapreminski, moguće je izvesti nešto što će ti biti sasvim ok za tvoje potrebe. jedino nisi napisao visinu plafona, a to je manje više krucijalno

awacs 27-05-2013 12:36 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 346711)
ako si spreman da je dosta smanji? zapreminski, moguće je izvesti ne?to ?to će ti biti sasvim ok za tvoje potrebe. jedino nisi napisao visinu plafona, a to je manje vi?e krucijalno

2,4 m :(

Pozdrav,

Vasa

Max D. 27-05-2013 01:50 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 346711)
ako si spreman da je dosta smanji? zapreminski, moguće je izvesti ne?to ?to će ti biti sasvim ok za tvoje potrebe. jedino nisi napisao visinu plafona, a to je manje vi?e krucijalno

Visina je 2.4 m (tačnije 2.45 m), napisah samo na slici, nisam dodao na postu. Dobiću jo? nekih 5 cm kad budem menjao pod po?to je trenutni urađen nimalo pametno.
Spreman sam da je sredim kako god i koliko god treba, samo ako ima poente ulagati tu.. I hvala na pomoći :)

Rhino 27-05-2013 02:14 PM

Pa... Poprilicno slicno je duga i siroka soba, to ti i nije najsrecnija startna pozicija + plafon nije previse visok...

Zvavisi koji su ti apetiti, ali ako ti treba rezija a nemas drugu sobu uz dosta truda mozes da napravis nebo-zemlja razliku u odnosu na sadasnju poziciju u sv slucaju.

Arthur 27-05-2013 08:29 PM

i ako nisi klaustrofobičan sa niskim plafonima. Al recimo da bi trebalo da spustiš za po 30cm svaku dimenziju sobe da bi dobio koliko toliko miran odziv do subova. Da bi subove sređivao, već kreće neka matematika koju ni je ne poznajem dovoljno, te ti savetujem da njih kontrolišeš na sluške. Ili da pozoveš nekog ko se bavi time da ti to reši profesionalno (koliko je u datim uslovima moguće, što sam i ja uradio)

Max D. 27-05-2013 11:19 PM

Aham, pa klaustrofobičan nisam uop?te a truda se ne bojim kad je ovo u pitanju.. Znači neka presuda bi bila da bi se moglo ne?to pametno napraviti or not?
Generalno mislim da bi mi sabovi bili bitni jer uglavnom radim neku house muziku, za tretman istih bi mi bilo potrebno da se konsultujem sa nekim akustičarem ili da ni ne računam na to u ovakvoj prostoriji?

Druga varijanta osim ove sobe mi je gradnja novog objekta iz temelja, ?to mi je skuplje, du?e i komplikovanije (ali pretpostavljam i bolje na du?e staze) tako da mi ovo nije jedina opcija ali mi je trenutno primarna..

Rhino 27-05-2013 11:41 PM

Arthur oce da ti kaze da ces morati da potrosis dosta apsorbcionog materijala, samim tim i smanjis zapreminu sobe pozamasno..

Akusticara bi bilo pametno platiti/savjetovati jer ces tako objektivno najsigurnije da prodjes.

Max D. 28-05-2013 07:33 AM

Got it, will do. Znači priča sa akustičarem prvom prilikom pa onda tek neki rad. Hvala jos jednom :)

Eomsy 28-05-2013 11:59 AM

Što Rhino reče, isplati se ulagati ... dobit ćeš nebo-zemlja razliku u odnosu na postojeće stanje prostorije.

Za takav prostor možda neće biti moguće u potpunosti obuzdati niske frekve (do recimo 100 hz-a), ali kada jednom takvu sređenu prostoriju "naučiš" kako ti laže u tom opsegu, na svim budućim mixevima to ispravljaš po pamćenju ... I to nije toliki problem.

BTW. Dobro prelistaj STICKY-je ... ima i malih prostora koji su se sređivali .... ali sa PUNO muke ...

All times are GMT +1. The time now is 05:42 AM.