Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   Ima li upgrade pravog smisla u datoj situaciji? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=43343)

Ghost Dog 04-02-2013 01:32 PM

Ima li upgrade pravog smisla u datoj situaciji?

Da skratim priču, zanima me dokle su dogurali današnji računari u smislu toga koliko mogu da se opterete kada treba da pogone DAW, sintove, simulacije pojačala, ekvilajzere i ostale plaginove - istovremeno, i da li se stvarno isplati upgrade u ovom trenutku.

kad sam ja sastavio svoj računar, sada već pomalo davne 2008, za tadašnje pojmove je bio solidan: Q6600; 2GB RAM-a (kad sam prešao na 64-bitni Win, dokupio još 4), EMU 0404 PCI (nju sam zapravo kupio nekoliko godina pre toga) .... solidno napajanje koje ni danas nije slabo, dosta slobodnog prostora na hardovima, i ostale stvari koje nisu toliko bitne za ovu temu. Izgleda da se u međuvremenu pojavio softver koji traži malo više resursa (ne samo Diva :grin:), a verovatno su i moji apetiti malo porasli.

Recimo, ja skpuim pare (nažalost, mnooogo teže nego onomad :rolleyes:) i pređem sa tog čuda koje trenutno koristim na i7 3770K i 16GB RAM-a i desi se .... šta? Hoću moći da opušteno stavim tri Dive u Divine kvalitetu da sviraju, sa miksetom prepunom plaginovima i da ka snimim MIDI, posle mogu da sviram gitaru kroz Amplitube i da se sa latencom od 5ms ne čujem nikakvo krckanje ni jednom godišnje i da pri tom mogu da natrpam još toliko instrumenata, efekata i koječega, ili nije baš još uvek došlo do toga?

Mislim, nije da zaista želim da pravim ovakve aranžmane, ali me zanima koliko ima potencijala u novijem hardveru, i kao što rekoh - da li upgrade zaista vredi (inače, koristim 32-bitni Cubase na 64-bitnom Windows-u).

Ako hoću da pravim fine aranžmane sa svojom sadašnjom mašinom, moram da podignem latencu na 12ms, a to baš i nije najprijatnije za sviranje gitare (mada nije ni Bog zna koliko loše). Dakle, ne Diva, ali DUNE, PPG, ME80 i Amplitube kad stavim (plus još ekvilajzeri, dva reverba i poneki efekat) .... ili moram da stavim latencz na 12ms, ili će biti krckanja.

Dakle, šta mogu iz svojih mašina da izvuku ljudi koji koriste (naj)novije quad-ove i poveće količine operativne memorije?

Edit:

Ili da možda nađem na oglasima polovni Q9650, pa da to bude rešenje za neko vreme? :confused:

Bockie 04-02-2013 11:01 PM

Re: Ima li upgrade pravog smisla u datoj situaciji?

Pa, neki tehnički potkovan odgovor na žalost nemam, to će verovatno diviner ili neko smeti da kaže.

Moj odgovor je sledeći, izvini Arthure, opet moja...surova-realno-melanholično-ekonomska priča...

Ndv...druže...Da ti zarađuješ neku lovu sa tim računarom, ne bi imao vremena da pitaš...morao bi prosto, bar sam ubeđen i bez previše analize da kupuješ dalje, a priroda stvari nalaže da bi to bilo izvodljivo, zarađivao bi više, makar i ne analizirao do tančina...
Dakle priuštivo je u takvim okolnostima, isplativo, bolje je sigurno...pa kud puklo...

Ovako, ja kažem, ne troši novce... Eto uzmi polovan, zabodi u istu ploču i čekaj bolje dane... Osim , ako je investicija u kako dalje u pitanju... Onda i nema puno veze, nema puno bolje od onoga što si naveo, pa ako imaš pare i spremnost...koga briga šta to radi...radi isto ko i drugima...

Ne zameri na iskrenosti, najbolje imam na umu...

Srdačan poz'

Arthur 05-02-2013 01:42 AM

@bockie : Popravljaš se :da: čak je dosta dobar odgovor

Era 05-02-2013 09:25 AM

Da li si razmisljao o kupovini neke zvucne karte sa zero latencom (rme...),meni na losijoj konfiguraciji od tvoje sa rme ,pod opterecenjem,snimam gitaru sa 3 ms latencom bez problema!:confused:

Ghost Dog 05-02-2013 10:00 AM

@Bockie:

Ne zameram, zašto bih. Po meni je tvoj post na mestu (uz relativno nebitnu napomenu da zapravo zarađujem neku lovu sa tim računarom, ali ne od muzike .... za pretpostaviti je da si na to mislio). :)

@Era:

Mogu ja i sa mojom karticom da postavim 3ms i sviram gitaru i snimam. Ali, kao što rekoh, ako se stavi i neki jači sint, ili dva, jedan ili dva normalna, plus efekti i čuda .... e onda ne može za latencu da se postavi nešto sitno jednocifreno.

Ghost Dog 06-02-2013 11:53 AM

Hmmmm ..... stavrno niko nema ništa da doda? Niko nema i7 i neki osnovni RME, pa da kaže, "e, ja mogu da stavim trilion audio traka i pet jačih VST sintova i dva semplera" (ili da to opovrgne)?! :confused:

Drugo .... da pređem ja možda lepo na Reaper ili Studio One dok je još vreme? Čujem da u ovakvim situacijama (kada resursi nisu baš preterano izdašni), znaju da budu stabilniji, nude sitnije latence itd?

Ghost Dog 07-02-2013 10:23 AM

Dobro ....

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/i...-q1Qc3rmQfWqww

Da nastavim ipak da pričam ja sam sa sobom (možda nekom drugom bude od koristi) :wink: ....

Probao sam tri stvari (sledećim redom): overklok, Reaper i Studio One.

Overklok je, prilično očekivano, poboljšao situaciju, ali ne nešto spektakularno. Dizao sam takt sa 2.4GHz na 3.2, ali moj procesor jednostavno neće da radi stabilno na toj frekvenciji. Sve probao, ali - neće (E4500 sam najopuštenije vozio na 3.2 na istoj konfiguraciji, bez trunke problema, mada sam i to radio iz samo u kraćim intervalima, iz fazona, i uveg ga vraćao na osnovni takt, ail videlo se da opušteno sve to podnosi .... izgleda da je meni dopao jedan od onih 0.1% Q6600 koji ne mogu ljudski da doguraju ni do 3.2, ali dobro). Dakle, ovo nije trajno rešenje.

Potom sam probao Reaper. Svideo mi se program, ali ispalo je da iz njega ne mogu da izvučem ni koliko iz Cubase-a.

Studio One je bio prijatno iznenađenje. Osim ako on ne radi neki "auto freeze" u pozadini ili tako nešto, ispalo je da mogu da stavim još jedan Amplitube (sa uključenim A i B kanalom) i još jedan sint više u odnosu na Cubase.

To me je već obradovalo. :)

diviner 07-02-2013 11:54 AM

Taj i7 je sirovo (znaci bez dodatnih optimizacija zbog kojih bi se audio softver jos brze izvrsavao, sto znaci da na ovu cifru mozes dodati jos razlike u brzini) najmanje 2-3 puta brzi u smislu maksimalnog opterecenja koji moze podnijeti, a to ipak zavisi i od ostalih cinioca (audio interfejsa, kako je konfa podesena, koje su ostale komponente).

Q6600 vecina ne moze preko 3Ghz stabilno, i samo 5% onih koji su mogli 3.2 sa nekom normalnom voltazom do 1.35v (oveklokerskih 3.5 mozes ostvariti sa tih 5% procesora i to uz ogromno zagrevanje (voltaza >1.4v) i buku koju jedan takav sistem za hladjenje treba da rashladi).

nikolaivanic 07-02-2013 02:03 PM

mozda probati SONAR? mnogo manje opterecuje comp od cuba.... dobar rendering, lepo kaci plagove...

Ghost Dog 07-02-2013 05:41 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 341430)
Taj i7 je sirovo (znaci bez dodatnih optimizacija zbog kojih bi se audio softver jos brze izvrsavao, sto znaci da na ovu cifru mozes dodati jos razlike u brzini) najmanje 2-3 puta brzi u smislu maksimalnog opterecenja koji moze podnijeti, a to ipak zavisi i od ostalih cinioca (audio interfejsa, kako je konfa podesena, koje su ostale komponente) ....

Cool. Tako sam nekako i ja mislio.

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 341430)
.... Q6600 vecina ne moze preko 3Ghz stabilno, i samo 5% onih koji su mogli 3.2 sa nekom normalnom voltazom do 1.35v (oveklokerskih 3.5 mozes ostvariti sa tih 5% procesora i to uz ogromno zagrevanje (voltaza >1.4v) i buku koju jedan takav sistem za hladjenje treba da rashladi).

E, fala Bogu da se našao neko da to kaže. Ja sam ranije dolazio do 2.8-3GHz, ali mi u onom trenutku to nije značilo. Probavao sam tada par dana (pre i posle toga se apsolutno nisam bavio OC-om) da ga dignem na 3.2 (ne mnogo više od 3, ali psihologija valjda :)), međutim nije, i nije išlo! Niti je moglo 9x366, niti je moglo 8x400.

Naravno, svi sa kojima sam pričao offline i online su bili u fazonu, "Ma, neeee, SVI Q6600 primerci mogu da doguraju do 3.2 bez problema. To je nešto do tvog procesora ili ploče" (na stranim forumima sam doduše dobijao drugačiji odgovor: "Dude, there's probably something wrong with your CPU and/or MOBO" :grin:) ...... "ja sam svoj Q6600 lagaaano vozio na 3.2, i još sam mogao da oborim napajanje na 1.18V i spustim latence na memoriji .... E, kad sam ga digao na 14.8, onda sam doduše morao da dignem malo i napon na 1.35, i tad je temperatura porasla za pet stepeni".

Mislim, ok, malo preterah sa pisanjem, ali svi su bili jedinstveni u odgovorima i svi su tvrdili da sve to radi stabilno (najviše sam u ovo sumnjao), i onda "ko drugčije kaže", ispadne budala, ali eto .... kako god (nije mi to sve ni padalo na pamet do prekjuče :)).

Quote:

Originally Posted by nikolaivanic (Post 341439)
mozda probati SONAR? mnogo manje opterecuje comp od cuba.... dobar rendering, lepo kaci plagove...

Dođavola, baš je nešto ovih dana X2 nestao kod mog omiljenog distributera. :D

(Ali, probaću ga kad budem mogao. Imam lepa sećanja na ranije verzije.)

Edit:

BTW, je l' ovo neka greška .... zezancija .... ili je cena stvarno ovolika, bez nekog zavlačenja sa neke strane? Ok, piše da je akcija, ali ....

http://www.megamusic.rs/www/singleitem.php?id=1470

All times are GMT +1. The time now is 07:31 PM.