Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Simetrija bitnija u prednjem ili zadnjem delu sobe? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=43212)

waster 17-01-2013 06:21 PM

Simetrija bitnija u prednjem ili zadnjem delu sobe?

Da, pročitao sam onaj sticky o osnovama. Samo mi treba jedno poja?njenje...

Boggy je napisao neprekinut zadnji zid kao jednu od najbitnijih stavki. To mi je prilično logično.

Pitanje: za?to na forumima poput johnlsayers insistiraju na većoj va?nosti simetrije PREDNJEG dela sobe? I NLP je negde rekao da je dnonekle va?nija simetrija prednjeg dela sobe..

Po mojoj logici, kakvi god da su zvučnici, visoke frekvencije se ne emituju iza zvučnika, tj. prema prednjem zidu, dakle, direktnih, najjačih refleksija nema.. ?to se tiče ni?ih frekvencija, druga je priča... ali za?to bi bila bitnija simetrija prednjeg dela sobe? Bolje rečeno, prednjeg zida u odnosu na zadnji.

Jasno mi je za bočne zidove , delove oko zvučnika i to je obično u prednjoj polovini sobe.... mada i ?to se tiče prvih refleksija, one opet često spadaju u zadnju polovinu sobe , ako je mala soba i odgovarajuć polo?aj zvučnika...

Granata 17-01-2013 09:32 PM

Re: Simetrija bitnija u prednjem ili zadnjem delu sobe?

Quote:

Originally Posted by waster (Post 340518)
Boggy je napisao neprekinut zadnji zid kao jednu od najbitnijih stavki. To mi je prilično logično.

Ta neprekinutost zadnjeg zida ne samo da je nebitna nego (bar ja) ne vidim ni logiku.

BlasterMaster 17-01-2013 11:38 PM

Quote:

Originally Posted by waster (Post 340518)

Po mojoj logici, kakvi god da su zvu?nici, visoke frekvencije se ne emituju iza zvu?nika, tj. prema prednjem zidu, dakle, direktnih, najja?ih refleksija nema.. ?to se ti?e ni?ih frekvencija, druga je pri?a... ali za?to bi bila bitnija simetrija prednjeg dela sobe? Bolje re?eno, prednjeg zida u odnosu na zadnji.

Jasno mi je za bo?ne zidove , delove oko zvu?nika i to je obi?no u prednjoj polovini sobe.... mada i ?to se ti?e prvih refleksija, one opet ?esto spadaju u zadnju polovinu sobe , ako je mala soba i odgovaraju? polo?aj zvu?nika...

prve refleksije cesto ne spadaju u zadnju polovinu sobe nego u prednju... recimo mrtav ugao tvitera tvog desnog zvucnika na tvoj desni zid je prva tacka refleksije... zbog toga se daje na znacaj simetrija prednjeg dela sobe... jer nije isto ako su ti zvucnici simetricni u odnosu na osu sobe iliti osu sedenja/gledanja/slusanja. Zatim, treba razumeti zvuk i kao fizicku pojavu, i ako stanes iza zvucnika ti neces direktno cuti visoke, ali ces cuti odbijanja istih + srednje + duboke...tako da je i prednji zid veoma bitan, i bitna je ta neka simetrija odnosa zida i zvucnika (levi deo zida, cosak, i levi zvucnik, a isto tako i desna strana)... Ako uzmemo, recimo, da ti zvucnik stoji u cosku sobe (mada je to u startu pogresno ali eto kao primer), ti zvuk koji dobijas nije samo zvuk zvucnika, vec taj zvuk zajedno sa modifikacijom kome doprinosi okoline tog zvucnika (znaci coska) i naravno prve druge trece refleksije modovanja itd itd...stoga da bi dobio priblizno istu zvucnu sliku sa drugog zvucnika i on mora da bude u simetricnom polozaju u drugom cosku, tj u istoj samo simetricnoj okolini...ako bi narusio simetriju prednjeg zida, samim tim bi u odredjenoj meri narusio i simetriju zvucne slike u odredjenoj meri, koja nekom dodje beznacajna, a nekom veoma bitna :wink: nadam se da sam ti malo pojasnio. pozdrav

waster 18-01-2013 01:06 AM

Generalno me navelo na to pitanje to što vidim da recimo na tom forumu se to stalno priča kao generalno pravilo bez obzira na to što tamo ljudi sređuju prostorije gore nego i na rumskom...
Zanimao sam se malo time pre nego što sam odustao od svoje spavaće sobe i rešio da tražim neki prostor... Elem, da sam ja, npr na čuvenih 39% po dužini te sobe a duga je 371cm ... da li uopšte imam luksuz da razmišljam o sobi na taj način? Kao prednji i zadnji deo? S obzirom da zvučnici nisu baš daleko ni od zadnjeg zida

A imao sam jednu ozbiljnu "anomaliju" na zadnjoj strani pa zato cela ova priča... Opet, pošto tražim prostor , zanima me i zbog situacija s kojima ću se tek sresti.. da prisredim malo prioritete :)

waster 18-01-2013 03:05 PM

Nešto eksperimentišem s monitorima sad pa mi pade na pamet.. U pravu si.

te refleksije (gde npr. "gađa tviter a koje bi bile u zadnjem delu sobe ako su tako postavljeni zvučnici i ako je mala soba ) nisu one najbitnije .... jer zvučnici stoje pod uglom a ne normalno prema zadnjem zidu pa da se nešto odbija odmah prema slušaocu i time bitno menja odziv između leve i desne strane... nego je ono što se kolje i dodaje po fazama oko zvučnika i značajno menja njegov odziv bitnije. Kapiram...

All times are GMT +1. The time now is 05:30 PM.