![]() |
Simetrija bitnija u prednjem ili zadnjem delu sobe?
Da, pročitao sam onaj sticky o osnovama. Samo mi treba jedno poja?njenje...
Boggy je napisao neprekinut zadnji zid kao jednu od najbitnijih stavki. To mi je prilično logično. Pitanje: za?to na forumima poput johnlsayers insistiraju na većoj va?nosti simetrije PREDNJEG dela sobe? I NLP je negde rekao da je dnonekle va?nija simetrija prednjeg dela sobe.. Po mojoj logici, kakvi god da su zvučnici, visoke frekvencije se ne emituju iza zvučnika, tj. prema prednjem zidu, dakle, direktnih, najjačih refleksija nema.. ?to se tiče ni?ih frekvencija, druga je priča... ali za?to bi bila bitnija simetrija prednjeg dela sobe? Bolje rečeno, prednjeg zida u odnosu na zadnji. Jasno mi je za bočne zidove , delove oko zvučnika i to je obično u prednjoj polovini sobe.... mada i ?to se tiče prvih refleksija, one opet često spadaju u zadnju polovinu sobe , ako je mala soba i odgovarajuć polo?aj zvučnika... |
Re: Simetrija bitnija u prednjem ili zadnjem delu sobe?
Quote:
|
Quote:
|
Generalno me navelo na to pitanje to što vidim da recimo na tom forumu se to stalno priča kao generalno pravilo bez obzira na to što tamo ljudi sređuju prostorije gore nego i na rumskom...
Zanimao sam se malo time pre nego što sam odustao od svoje spavaće sobe i rešio da tražim neki prostor... Elem, da sam ja, npr na čuvenih 39% po dužini te sobe a duga je 371cm ... da li uopšte imam luksuz da razmišljam o sobi na taj način? Kao prednji i zadnji deo? S obzirom da zvučnici nisu baš daleko ni od zadnjeg zida A imao sam jednu ozbiljnu "anomaliju" na zadnjoj strani pa zato cela ova priča... Opet, pošto tražim prostor , zanima me i zbog situacija s kojima ću se tek sresti.. da prisredim malo prioritete :) |
Nešto eksperimentišem s monitorima sad pa mi pade na pamet.. U pravu si.
te refleksije (gde npr. "gađa tviter a koje bi bile u zadnjem delu sobe ako su tako postavljeni zvučnici i ako je mala soba ) nisu one najbitnije .... jer zvučnici stoje pod uglom a ne normalno prema zadnjem zidu pa da se nešto odbija odmah prema slušaocu i time bitno menja odziv između leve i desne strane... nego je ono što se kolje i dodaje po fazama oko zvučnika i značajno menja njegov odziv bitnije. Kapiram... |
All times are GMT +1. The time now is 05:30 PM. |