Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Darko Juranovic 'D'KNOCK' (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=150)
-   -   Singl vs. EP vs. Album (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42491)

awacs 10-10-2012 06:11 PM

Singl vs. EP vs. Album

Koliko je po tebi danas opravdano postojanje abuma u okviru komercijalne muzike? Online prodaja muzike (pogotovo iTunes Store i slični single-oriented servisi) je preuzela primat nad prodajom hardverskih "nosača zvuka".

Koji je smisao izdavanja albuma sa ~50 minuta muzike ako u najboljem slučaju 9-15 minuta pobuđuje realno interesovanje publike? Ranije, kad je kupac bio primoran da plati veću cenu da bi čuo dve-tri pesme koje ga realno zanimaju to je imalo nekakvog (finansijskog) smisla, a danas...?

Pozdrav,

Vasa

psionic 13-10-2012 03:58 PM

Re: Singl vs. EP vs. Album

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 335213)
Koliko je po tebi danas opravdano postojanje abuma u okviru komercijalne muzike? Online prodaja muzike (pogotovo iTunes Store i slični single-oriented servisi) je preuzela primat nad prodajom hardverskih "nosača zvuka".

Koji je smisao izdavanja albuma sa ~50 minuta muzike ako u najboljem slučaju 9-15 minuta pobuđuje realno interesovanje publike? Ranije, kad je kupac bio primoran da plati veću cenu da bi čuo dve-tri pesme koje ga realno zanimaju to je imalo nekakvog (finansijskog) smisla, a danas...?

Pozdrav,

Vasa

Jedina prednost albuma je za onog ko ga radi :rotfl: pod uslovom da se ceo projekat radi u istom studiju. Dakle od 7-8 pesama nema sanse da prodje vise od 2. Oduvek je tako...

awacs 13-10-2012 04:22 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 335395)
Jedina prednost albuma je za onog ko ga radi :rotfl: pod uslovom da se ceo projekat radi u istom studiju. Dakle od 7-8 pesama nema sanse da prodje vise od 2. Oduvek je tako...

Pa meni je to jasno isto koliko i tebi.

Voleo bih da nam gost objasni zašto albumi i dalje postoje iako danas (uz žive i zdrave online prodavnice singlova) niko više ne mora da kupi ceo album da bi čuo dve pesme koje imaju smisla. Pošto je (da se ne lažemo) Darko bliže realnom svetskom poslu nego ti i ja zajedno :)

Pozdrav,

Vasa

psionic 14-10-2012 03:11 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 335401)
Pa meni je to jasno isto koliko i tebi.

Voleo bih da nam gost objasni za?to albumi i dalje postoje iako danas (uz ?ive i zdrave online prodavnice singlova) niko vi?e ne mora da kupi ceo album da bi čuo dve pesme koje imaju smisla. Po?to je (da se ne la?emo) Darko bli?e realnom svetskom poslu nego ti i ja zajedno :)

Pozdrav,

Vasa

:ups:
Nisam ni video da je gostu postavljeno pitanje. Ni ne čitam u koji podforum ulazim :banghead:

awacs 14-10-2012 10:43 AM

To ti ka?em ;) Aj' sad bri?i ovo na?e čavrljanje da gost ne pomisli da smo mu uzurpirali sobu.

Pozdrav,

Vasa

Arthur 14-10-2012 11:08 AM

od gosta ipak, ni traga ni glasa

diviner 15-10-2012 02:44 PM

Javio se Darko, uskoro ce vam dati odgovor!

loscolorados 25-10-2012 04:01 AM

pa nije ba? tako! ?ta ti nema? ni jedan album da su sve pjesme na mjestu, ono da otpocetka do kraja te drzi?

awacs 28-10-2012 02:55 PM

Quote:

Originally Posted by loscolorados (Post 336227)
šta ti nemaš ni jedan album da su sve pjesme na mjestu, ono da otpocetka do kraja te drzi?

Naravno da imam, samo što ja King Crimson, Boba Dylana, Neila Younga, Toma Waitsa, Gotyea, Jamesa Blakea... ne doživljavam kao "komercijalnu muziku". A pitanje se odnosi na komercijalnu muziku.

Dakle - zašto npr. Britney Spears izdaje albume kad u startu zna da će da "prođu" dve pesme, a i one "na mišiće"?

Pozdrav,

Vasa

liveinthemix 29-10-2012 05:10 PM

Ekipo pozdrav, Big Shout Out....back from Vegas now!!!!!!! Velika isprika..tu sam za vas apsolutno.

Na?alost u ovom trenutku albumi gube smisao i glavni target, te puno veći efekt rade singlovi, projekti koji imaju glavu i rep...priču (video spot, remixevi u dosta verzija...u kojima je zastupljeno dosta različitih stilova). Vrlo bitno je imati singl koji kod prezentacije aran?manski zadovoljava sve segmente dana?nje produkcije. Dobro je uzeti i vi?e producenata da se dobije ?irina, te tako pokrije cijelo tr?i?te.

Ne treba bje?ati od albuma, no mislim da oni imaju smisla samo za već itekako profilirane izvođače. Oni su u biti uvijek bili autogram karta svakog izvođača, no danas prelaze u zastaru zbog sofisticiranog načina razmi?ljanja. Tko se ne prilagodi ostaje u podrumu okru?en sa "svojim autogram kartama" . Podr?avam izradu albuma, ali samo u nekim primjerima...

All times are GMT +1. The time now is 01:02 AM.