![]() |
Sistem rada?
Evo, da probijemo led.
Mozes li da nam objasnis tvoj sistem rada u nastajanju neke pesme? Demo - pevac - produkcija - miks... Ko sta radi, (svira, programira) da li imas nekoga ko ti pomaze, itd? U kom software-u radis i gde miksujete projekte, itd? |
Respect da bear, uvek probijas led, cini mi se da tebe nema, pitanja ne bi ni bilo! Na svakom gostovanju.(ovo nije sarkazam, ozbiljan sam, da neko ne shvati pogresno).
Sent from my Desire HD using tapatalk v2 on ICS 4.0.4 |
Re: Sistem rada?
Quote:
Dok se malo ne "oslobode"...uvek su stidljivina pocetku !!:wink: |
odlicno pitanje!
|
DaBear
+1 |
Sistem rada se razvijao tokom godina...da bi bio odličan producent potrebno je puno prakse i puno puno rada u različitim sferama djelovanja.
Kako sam od samih početaka puno radio sa vokalistima razvio sam kvalitetan način komunikacije i rada sa svim vrstama pjevača. Prvi počeci 87 god., Roland TR-808, Roland TB-303 + live instrumenti..pa nakon toga Roland W-30, početkom 90tih..Kurzweil K2000,2500,2600, Yamaha dx7...puno analogije itd, itd. Danas radim na većini software-a..(od Logica, Cubesa-a do Nuenda itd), prilagodljiv sam i kombiniram analogiju sa Plug-inovima. Rad na većini pultova, sa brdo Mic-ova. No to je sve manje bitno....pričanje o tome je plastika. Stalno na predavanjima navodim...bitan je psiholo?ki pristup. Top producent mora biti i dobar psiholog...komunikacija sa muzičarima, lead vokalima, pratećim vokalima, znanje progamiranja, editiranja...globalna slika...znanje slu?anja glazbe! Nekad sjednem pa sviram klasičan piano i sa vokalistom radim stvar, nekad slo?im beat u Analognom sampleru ili na compu, pa na to radimo vokalne dionice. Odrastao sam na Funku, hip-hopu, Soulu ...Bluesu...volim kombinirati stilove poput Rick Rubina, čvrsti zvuk poput Dr-Dre-a ili Neptunes-a...fancy poput Rodney Jerkinsa ili Teddy Riley-a, te klubski poput Fedde le Granda ili Arman van Helden-a. U konačnici uvijek ostajem svoj i nastojim biti ja bez obzira na slu?anje i spominjanje ljudi koje po?tujem. Uvijek se nekaqko vraćam na ?kolu Quincy Jones-a. |
Mislim da bi neka ozbiljnija diskusija na temu psiholoskog pristupa artistima bila krucijalna za mnoge pa bih vas zamolio da napisete jos koju rec na tu temu :)
Mozda da nam prepricate neki od najupecatljivijih trenutaka u vasoj karijeri, sto pozitivnih sto negativnih? Veliki pozdrav! |
MUzzY...ima puno situacija...rad sa instrumentalistima, a ponajvi?e vokalistima je čista psihologija. Producent mora izvući najbolje iz svakoga, i to onda implentirati u stvar. Svi jako dobro znamo da većina vokalista ima problem sa egotripom i superegom...u dubini je to odraz nesigurnosti i jedan od razloga za?to ?ele stage i osjećaj da im se drugi dive. Ako je to usmjereno u pozitivu, kreativni zanos, osjećaj dominacije, tada se osjećaju dobro...kada krene nizbrdo onda je to kaos. Producent u svim situacijama treba vladati situacijom a da pritom ne izgubi ?ivce...Recimo Whitney Houston je 7 dana snimala I will always love you. Jedna od meni interesantnijih situacija je bila kad sam snimao jednu eminetnu zvijezdu...bila je opterećena i isfrustrirana...energija u?asa. Snimio sam prvi take koji je bio ok, no njoj ni?ta nije valjao. Drugi dan smo ga poslu?ali i rekla je u?as da hoće ponovno snimati. Odu?evljeno sam je snimao( pod navodnicima)...i poslije 3 sata mučenja kad se umorila psihički i ispucala, ustvrdili smo to je to. Kad je oti?la sve sam pobrisao i ostavio samo prvi take od prije par dana. Na?li smo se 3.dan i rekao sam da sam mixao cijelu noć nove vokale, a u biti imao sam samo prvi take koji joj nije valjao. Pustio sam ga i rekla je....vrhunski, savr?eno...vidi? kako sam bila u pravu, a ti si producent. Rekao sam bravo...svaka čast!
|
Ah, dobri stari "jel' da da je sad bolje" trik :D
Kul, hvala puno! |
Quote:
Pozdrav! |
All times are GMT +1. The time now is 05:43 AM. |