Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Kako iskoristiti drvene grede i spusteni plafon (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42110)

Khan 25-08-2012 11:35 AM

Kako iskoristiti drvene grede i spusteni plafon

Problem No.1:

Skica iz prethodnog posta me podsetila na nesto sto vec dugo pokusavam da izbistrim, malo je razlicit problem, pa otvaram ovo da ne hijack-ujem thread.

Elem, Kako (da li!?) na najbolji nacin iskoristiti drvene grede, stubove, koji su u ledjima rezije, i ne mogu nigde da odu (...), a da to ima akustickog smisla?

ovako nesto: otprilike 3m*4m
--------------------
|O.....................O|
|.........................|
|..........STO.........|
|...ZV............ZV...|

Problem br.2 Kosi spusteni plafon

Nailazim na gomile oprecnih informacija u vezi sa konstrukcijom, uglom, materijalima za izradu po netu. Ovo svakako nije moja oblast i nekad mi je tesko da procenim sta je najnoviji marketing 'hipe', a sta je znanje i zdrav razum, so, Plz, help?
Moracu uskoro da malo sredim svoj prostor, tako da pitanje nije samo teoretsko. Minimum tretiranih zidova koji je do sada bio, ajde da kazem, "podnosljiv" vise nece biti dovoljan, pa se prilicno plasim sta ce sve niski basovi kojih do sada nisam imao u slusanju, da urade, a radije bih se pozabavio malo prostorom pre nego sto postavim nove monitore.
Poz!

boggy 25-08-2012 05:50 PM

Re: Kako iskoristiti drvene grede i spusteni plafon

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 332575)
Problem No.1:

Skica iz prethodnog posta me podsetila na nesto sto vec dugo pokusavam da izbistrim, malo je razlicit problem, pa otvaram ovo da ne hijack-ujem thread.

Elem, Kako (da li!?) na najbolji nacin iskoristiti drvene grede, stubove, koji su u ledjima rezije, i ne mogu nigde da odu (...), a da to ima akustickog smisla?

ovako nesto: otprilike 3m*4m
--------------------
|O.....................O|
|..........STO.........|
|...ZV............ZV...|

Ako su to "O" u uglovima... pa na njih se moze osloniti zadnji bass trap... samo je pitanje gde su ti vrata... sketchup crtez sa vise detalja bi, mislim, bio razumljiviji...
Quote:

Originally Posted by Khan (Post 332575)
Problem br.2 Kosi spusteni plafon

Nailazim na gomile oprecnih informacija u vezi sa konstrukcijom, uglom, materijalima za izradu po netu. Ovo svakako nije moja oblast i nekad mi je tesko da procenim sta je najnoviji marketing 'hipe', a sta je znanje i zdrav razum, so, Plz, help?
Moracu uskoro da malo sredim svoj prostor, tako da pitanje nije samo teoretsko. Minimum tretiranih zidova koji je do sada bio, ajde da kazem, "podnosljiv" vise nece biti dovoljan, pa se prilicno plasim sta ce sve niski basovi kojih do sada nisam imao u slusanju, da urade, a radije bih se pozabavio malo prostorom pre nego sto postavim nove monitore.
Poz!

Nisam uocio sta si ovde konkretno pitao. Ako budemo elaborisali sve sto znamo o kosim plafonima i akusticnom sredjivanju prostorija bice preopsirno za forum.

Khan 25-08-2012 08:02 PM

1 Attachment(s)
Hey Boggy, hvala na brzom javljanju.

Evo pokusaja skice...
A- bivsa "gluva" (glupa!?) soba, bez komentara, plz, bejah mlad i glup. Sada je koristim za ostavu za opremu... Eto, uzgred ako jos neko hoce da pravi malu sobu za snimanje ofova ili cega drugoga, to je strasno gubljenje vremena...
B- radni sto, mixer, monitori, etc
C- rack za opremu sa jos jednim LCD-om
D- klavijature
E- ledja sa stubovima koje pokusavam da 'uposlim' u bass trapove.

Elem, nekako su na zgodnom mestu, da ih se resim ne mogu, pa sam hteo da cujem misljenje kako da ne napravim gresku usled koje bi se pretvorili u rezonatore, tj. kako da najjednostavnije prakticno malo poboljsam slusanje.

Ovo je 'composers den', za ozbiljne stvari mogu da proverim mix na drugom mestu, ali sve cesce radim finalizovanja u ovom prostoru, a kada stignu big bottom monitori, plasim se da ce biti potpuno neupotrebljivo...

Naravno, razmisljam i o difuzoru u sredini ledja, kao i o resenju za zidove, koje bi bilo dovoljno kompromisno/efektno...

Sto se kosog plafona tice, zanima me konkretno sta mislis o toj ideji, kao i kakav je ucinak u odnosu na ugao zakosenja? Morao bih da radim sa knauffom, na zalost, punjenje verovatno kamenom vunom, spolja, ne znam?

Hvala unapred!

boggy 26-08-2012 10:56 AM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 332614)
Hey Boggy, hvala na brzom javljanju.

Evo pokusaja skice...
A- bivsa "gluva" (glupa!?) soba, bez komentara, plz, bejah mlad i glup. Sada je koristim za ostavu za opremu... Eto, uzgred ako jos neko hoce da pravi malu sobu za snimanje ofova ili cega drugoga, to je strasno gubljenje vremena...
B- radni sto, mixer, monitori, etc
C- rack za opremu sa jos jednim LCD-om
D- klavijature
E- ledja sa stubovima koje pokusavam da 'uposlim' u bass trapove.

Elem, nekako su na zgodnom mestu, da ih se resim ne mogu, pa sam hteo da cujem misljenje kako da ne napravim gresku usled koje bi se pretvorili u rezonatore, tj. kako da najjednostavnije prakticno malo poboljsam slusanje.

Ovo je 'composers den', za ozbiljne stvari mogu da proverim mix na drugom mestu, ali sve cesce radim finalizovanja u ovom prostoru, a kada stignu big bottom monitori, plasim se da ce biti potpuno neupotrebljivo...

Naravno, razmisljam i o difuzoru u sredini ledja, kao i o resenju za zidove, koje bi bilo dovoljno kompromisno/efektno...

Pre difuzora trebas da sredis rezonancije ispod 100Hz. Simetrija ti bas nije nekakva... i ne vidim kako bi se mogla poboljsati, zato bocne difuzore izbegavaj (znam, nisi ih ni predlagao)
Quote:

Originally Posted by Khan (Post 332614)
Sto se kosog plafona tice, zanima me konkretno sta mislis o toj ideji, kao i kakav je ucinak u odnosu na ugao zakosenja? Morao bih da radim sa knauffom, na zalost, punjenje verovatno kamenom vunom, spolja, ne znam?
......

Moze to da bude drvena konstrukcija, nalik "cloudu" ... vec smo pisali o tome ovde: "Studentova soba za vezbanje violine", ti ga mozes uciniti debljim i spustiti vise, te tako tretirati nize frekvencije, princip je slican. Pretko toga treba binarni difuzor ...... Zakosenje ima smisla ako se istovremeno posmatra i tretman zadnjeg zida. Inace nije mnogo bitno da se sada komplikuje izrada... ravan tretman plafona je sasvim ok.

Khan 26-08-2012 11:19 AM

Prvo hvala na prakticnom pogledu,

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 332642)
Pre difuzora trebas da sredis rezonancije ispod 100Hz. Simetrija ti bas nije nekakva... i ne vidim kako bi se mogla poboljsati, zato bocne difuzore izbegavaj (znam, nisi ih ni predlagao)

Simetrija me ubija, ne spominji, ali nema resenja, pa gledam da 'ignorisem' taj deo...(manje-vise, najvazniji!)

Kada govoris o sredjivanju ispod 100Hz, to se odnosi na ugaone bass-trapove, ako pratim dobro?

Da li mislis da je bolje da ih direktno okacim na grede, ili da budu fizicki odvojeni paneli?

Quote:

vec smo pisali o tome ovde: "Studentova soba za vezbanje violine"

Sad cu da se bacim na citanje...

Quote:

Zakosenje ima smisla ako se istovremeno posmatra i tretman zadnjeg zida. Inace nije mnogo bitno da se sada komplikuje izrada... ravan tretman plafona je sasvim ok.

Moram uskoro da 'presvucem' plafon bez obzira na sve, pa sam razmisljao unapred, o mogucnosti zakrivljenja, naravno, kao sto kazes, u kontekstu tretiranja zadnjeg zida. Ako mislis da je 'oblak' bolja opcija, moracu odmah o njemu da razmisljam.

boggy 26-08-2012 11:44 AM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 332643)
Prvo hvala na prakticnom pogledu,

Nema na cemu
Quote:

Simetrija me ubija, ne spominji, ali nema resenja, pa gledam da 'ignorisem' taj deo...(manje-vise, najvazniji!)

pa ne znam sta je ona supljina iza "vocal booth", ako je iza tvoje, mozda se da porusiti i spraviti... samo nagadjam
Quote:

Kada govoris o sredjivanju ispod 100Hz, to se odnosi na ugaone bass-trapove, ako pratim dobro?

Pa... krupan korak je i ozbiljno tretiranje plafona... koje si vec predlozio... sve ostalo je samo dobitak, jer preterati ne mozes u maloj sobi, pogotovo ako ih sve zavrsis sa povrsinom koja je binarni difuzor.
Quote:

Da li mislis da je bolje da ih direktno okacim na grede, ili da budu fizicki odvojeni paneli?

Kaci na grede, sta smeta? Lakse je zabosti sraf u drvo nego tiplovati u zid.
Quote:

Sad cu da se bacim na citanje...

Moram uskoro da 'presvucem' plafon bez obzira na sve, pa sam razmisljao unapred, o mogucnosti zakrivljenja, naravno, kao sto kazes, u kontekstu tretiranja zadnjeg zida. Ako mislis da je 'oblak' bolja opcija, moracu odmah o njemu da razmisljam.

Ako si mislio na nesto kao Armstrong plafon ili sta... on ce biti reflektivan ali ne difuzan... sto licno mislim da je los pristup... mada bi kroz one rupicaste ploce od Knaufa to radilo kao apsorber... jedino bi refleksije bile losije nego sa MLS difuzorom.

Svaki tretman plafona je nesto kao oblak... ne vidim sta sam izmenio u tvom planu, pa ako nesto nisam dobro shvatio, pokusaj da mi objasnis dodatno.

Khan 26-08-2012 05:48 PM

Sada mi je zao mi je sto se nisam odmah malo bolje pripremio za ovo 'bistrenje', ali kako vec ide u zivotu - i previse se desava istovremeno...

Povlacim se na par dana da malo sazvacem, kako te ne bih nervirao sa pitanjima postavljenim 20 puta i ogranicio se na stvari koje si vec objasnjavao max. 5 puta.:grin:

Hvala druze!

boggy 26-08-2012 06:36 PM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 332663)
Sada mi je zao mi je sto se nisam odmah malo bolje pripremio za ovo 'bistrenje', ali kako vec ide u zivotu - i previse se desava istovremeno...

Povlacim se na par dana da malo sazvacem, kako te ne bih nervirao sa pitanjima postavljenim 20 puta i ogranicio se na stvari koje si vec objasnjavao max. 5 puta.:grin:

Hvala druze!

To je normalno, prvim odgovorima na pitanja si otvorio nova pitanja, za koje imas tek sijaset odgovora, pa treba da se odlucis.. pa tako dalje...

"We can never see past the choices we don't understand."
―The Oracle, Matrix

All times are GMT +1. The time now is 10:48 AM.