![]() |
Savet, dobra namera...
Ovakvi postovi i "pametovanja" su uvek omraženi, no uzeću "breme" odluke na sebe i posavetovati ljude koji nešto žele da prodaju - sledeće, a na opšte dobro...!
Naravno, nije SVAKO takav, ali veliki broj oglasa u poslednje vreme jeste... 1. PRECENJUJETE STVARI! Svesno precenjujete stvari, da bi ste koristili dane koji jalovo prolaze do isteka vremena u pravilniku za "osveženje" i onda previše spuštate cene! To je bila OK taktika do pre dve godine, ali kumulativno činite svi sebi (a posle i svima) štetu, jer smo navikli ljude da po "difoltu" čekaju jer su cene u startu velike, bar je to uvrženo mišljenje čak i kad nije tako! Svaki drugi oglas za nešto polovno je 10-tak posto niži u ceni od "retail" cene u radnji! Nešto novo košta npr. 10.000din a ljudi oglašavaju polovno za 9000...! :shock: NONSENS! Budalaština!!! Dakle shvatite: Kada izađe iz štoka vrata radnje, dok je još "u kesi" košta bar 20-25% MANJE!!! Nisam ni sam srećan zbog toga, ali daj da ne pravimo gluposti! Ne treba velika škola za to, to je elementarno potrošačko znanje! Što onda ne kupujete meso "iza kapije", već u mesari?!?! Dakle odmah skini 20% poreza (22 ili koliko u Hr, to te država obrijala, ne trgovac) + dalji gubitak jer je polovno! Kažem, minimum 25% off za NOVO...! Niko tu nije u gubitku, nije suludo kupovati u radnji, prvo , postoji izbor, vera trgovcu (što je doduše na niskim granama kod nas), garancija, servis, i niz drugih pogodnosti i elemenata koji zaista vrede toga! 2. NE MOŽE NEŠTO IZ SPAVAĆE SOBE DA KOŠTA ISTO KAO U RADNJI ili par posto niže! RIZIK je tu kad kupuješ, ali onda pazi šta kupuješ i koliko mu vrednost opada i koliko ćeš zaraditi ekspoatacijom! I onda se tako "čvari" oglas pola godine, ljudi spuštaju cene u nedogled, čak i više nego što realno mora, zato što je u startu precenjeno, pa kad ljudi vide da to pada po 50€ nedeljno, čekaju... Jebi ga...! Vidim oglase, 700€ pa sledeći 650€... :shock: Ma kako bre?!?! Koči to!!!! Stavi odmah 600, ali završi tvrdo na 580 umesto na 500 ili čak niže... Svima se se sve degradira!!! Postaje praksa da svi gube novac...! Zašto?! Dipl.ek. Big Bockie |
Re: Savet, dobra namera...
Svaka cast Boki - sve si lepo objasnio !!
Problem lezi u nasoj naciji !! Prvo - UOPSTE NEMAMO trgovacku zicu !! Cak i oni kojima je to posao, umesto da prodaju puno, po normalnim cenama i idu na veliki promet, oni zavale cenu i cekaju par godina da se neko prevari i kupi !! Sve ima rok trajanja i market diktira cenu u skladu sa onim sto se desava oko nas. Kriza - naravno, niko nema para za bacanje = cene treba da budu prihvatljive za taj momenat! Takodje, prodavac treba da se zapita da li STVARNO hoce da proda (u Engleskoj napisu "priced to sell" - znaci, hitno mu je, oborio je cenu nize od nekoga ko prodaje istu spravu i hoce da je proda! Onda treba da se zapita, koliko mu to stvarno treba i da li uopste nekome to treba?? I to pomaze formiranju cene... Pricam kao neko ko je skoro uspeo da proda sve iz studija (koji uopste nije bio mali!!) za manje od godinu dana! OK Engleska, ali ni ovde ne rastu pare na drvetu !! Negde sam izvukao pare koje sam dao, negde nisam, ALI market je diktirao cene i morao sam brzo da se adaptiram inace nebi prodao pola!! Danas bi to sve vredelo jos manje nego pre godinu i kusur!! |
Ne leži problem u naciji, svi smo zatečeni (veštački izazvanom) krizom, a ljudi se ovde možda sporije prilagođavaju, što je odlika inertnih i sporih tržišta bilo gde. Otpusti 40% engleza, još njih 20% nek radi bez plate, ostalima smanji platu (inflatornim naletom) i za po' godine će biti isti takvi!
Ali, evo, čika Da Bear je dao dobar primer, čovek istražio, sve lepo oglasio i ovde i u UK, postigao optimum i prodao... Bravo! :thumbsup: Dakle kad se nešto prodaje, istražite cene i novih i polovnih uređaja sličnih karakteristika! Ne vidim smisao početi sa npr 1200€ i onda mesec dana kasnije moliti ljude za 800... Takav komad robe neće postići ni 500-600... Umesto da je odmah stavljen na 850 i prodat za par posto niže...:banghead: Ne daj Bože neke nevolje, pa nekog muka natera da mora da proda pošto-po-to, ali mislim da je retko baš to slučaj, a vidim da se stalno frlja... P.S. prebaciću thread u "kupujem", da ipak "ne kvarimo prodaju", potražnja je manje frekventna... |
Sve si u pravu, ali je trziste katastrofa....
Ja sam npr. oglasio jedan software, koji koste 400e za 200e....znaci upola cene (a ne treba reci da je kao nov:)) ..... i naravno - nista........ a paradoksalno je da i za behringera vise niko ne zove..... to je bar nekad moglo da se proda |
Softver je problem kako god!
Ograničenje vremenom (jer za mesec-dva izlazi novi), nema navike da se softver "plaća"... Mada sam i napolju znao za to da isto kupe jedan-dva op.sis i sve ostalo drže krekove... Jedan prijatelj na nekom švapskom institutu, laboratoriji, šta li je, kaže da imaju dva kompa na recepciji sa orig. XP i sve ostalo "ljuti krekovi"...:D Pitanje je koliko upotrebno vredi, a ne koliko je bio nov... Tržište?! Koje tržište?! :D Ali sa druge strane, nikad više shopova, tako da "nije posao mrtav", ne bi oni gubili na radnjama duže od mesec-dva... A ne vidim da se masovno zatvaraju...još uvek... Logika trgovine je da "u kriznim vremenima" ljudi radije sebe "počaste" nekom igračkom, ako već nema za veći stan, auto ili bar more...:wink: Tako da ipak ima "prostora", pa opet kažem, treba dobro promisliti prvo: -Da li se uopšte isplati nešto prodavati, -Kolika je upotrebna vrednost -Pa tek onda koliko košta "nov" alat slične namene -Kome i gde se obratiti oglasom i na koji način... -Koliko su spremni da izdvoje za to... i na kraju - Koju cenu staviti? A na ovim pitanjima "padnu" i trgovci koji se decenijama bave time, a ne ko drugi, pa onda postoji i elemenat "sreće"...eto... Ali to nije razlog da se ne promisli dobro i izanalizira stanje. Ja samo napominjem da mi deluje da se u velikom broju slučajeva totalno ne razmišlja i nepotrebno gubi i još gore - i ostalima čini šteta! Ovo je, svestan sam, "kap u moru", ali nije "na izmet" pomenuti, možda nekome pomognem, pa forum je, za to i služi...:thumbsup: poz' |
I evo sad gledam jedan oglas, skoro u pola cene, od aprila se vucara, niti slike, niti "čvrstog ubeđenja" da je stvarno totalno novo ,a par reči je dovoljno... ...samo spuštanje cene...:banghead:
Ne kažem, ne znam "koja je muka", ali dajte "okitite to" malo, nikad dosta informacija...! Pogledajte bilo koje novije pakovanje, 70% neke cool fotke pokrivaju relativno nevažne informacije, ali ljudi vole da "potvrde" ono što uglavnom već znaju! Kao u WC, sediš i čitaš "Ariel", iako te ne zanimaju anjonske kiseline...! :D |
ja molim da pojedinci procitaju dobro od pocetka do kraja ovaj post.necu nikog da imenujem ali stvarno bedak..
|
All times are GMT +1. The time now is 06:02 PM. |