Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Limiter - WTF ? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41861)

ugljesa 15-07-2012 12:25 AM

Limiter - WTF ?

Na koji fazon radi CUbase limiter ?
Znam da skracuje peakove i da posacava srednji deo zvuka, da ne dozvoljava van te jacine koje mu psotavite da ode kanal itd ..
Ako je sve tako zasto onda kad ja stavim output lepo na -6 i on mi zvizne van toga ??:confused::shock:

awacs 15-07-2012 03:06 PM

Re: Limiter - WTF ?

Quote:

Originally Posted by ugljesa (Post 331003)
Ako je sve tako zasto onda kad ja stavim output lepo na -6 i on mi zvizne van toga ??:confused::shock:

Zato što ti je fader na kanalu podignut preko 0dB?

Pozdrav,

Vasa

Bockie 15-07-2012 07:44 PM

Limiter?! Ivica,..Ivica....?! :D

Ne znam o kom limiteru je reč?

Možda nešto ima veze sa tim da su na master sekciji inserti 1-6 PRE "reglera" a inserti 7 i 8 su POSLE "reglera"...!

Dakle, efekti na insertima 7 i 8 su POSLEDNJA instanca i mogu (ako su tako namešteni) pojačati ili smanjiti signal mimo vrednosti iskazanih na master "šini"...!

Quote:

Originally Posted by ugljesa (Post 331003)
Znam da skracuje peakove i da posacava srednji deo zvuka

Limiteri (osim kompleksnijih koji sadrže jasno naznačene EQ sekcije) NE VRŠE promenu ekvalizacije.

To je "prirodan" rezultat koji se dešava kao posledica saturacije određenih segmenata frekventnog opsega.

Dakle, ako u određenom zvučnom spektru u prisustvu limitera kao krajnje instance, smanjimo (saturacijom,ekvalizacijom ili nekim drugim procesom) deo spektra, prirodno je da ostali prisutni deo sprekrta evociran dejstvom limitera pokuša da "nadomesti" novonastali prostor.

Ovu tehniku i sam često koristim u miksu u određenim slučajevima, kada npr. želim da istaknem visoke tonove, umesto da se "latim" plug-ina i "drknem" još 3 db visokih, lepše je pokušati smanjiti niske tonove za 1 db i pojačati ceo kanal za 1 db i visoki će prirodno "isplivati", mnogo lepše nego da se "odšrafi" glupi "tranzistor"...!

Poz'

awacs 15-07-2012 08:03 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 331024)
Limiteri (osim kompleksnijih koji sadrže jasno naznačene EQ sekcije, ili su baš neko žestoko smeće) NE VRŠE promenu ekvalizacije.

Cenim da u Uglješinom vokabularu "srednji deo zvuka" ima potpuno drugačije značenje od onog koje ti pominješ. Odnosno, kod njega se to ne odnosi na frekvencije nego na dinamiku. Takoreći - opuštena forumska terminologija, jbg...

Pozdrav,

Vasa

Bockie 15-07-2012 08:13 PM

Dobro, ali i zbog drugih koji čitaju, nije "na izmet"...:wink:

...a čika Vaso, čika Uglješa je veliki dečko, pa će nam sam kas'ti šta je pesnik 'teo da kaže...:kiss:

awacs 15-07-2012 08:31 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 331026)
čika Vaso, čika Uglje?a je veliki dečko, pa će nam sam kas'ti ?ta je pesnik 'teo da ka?e...:kiss:

Ma da, ja to čisto onako... da ne bismo proma?ili temu. U moje vreme profani davali keca na pismenim zadacima zbog takvih stvari ;)

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 01:14 AM.